Fruit

Nieuws

Omwonenden vrezen distributiecentrum Vernooij

Omwonenden gaan tot aan de Raad van State om nieuwbouw bij fruibedrijf JC Vernooij tegen te houden.

Een grote groep inwoners van Werkhoven heeft bezwaar tegen de bouw van een bedrijfshal van fruitbedrijf Vernooij aan de Herenstraat in Werkhoven. Ze stapten maandag 8 november naar de Raad van State voor een hoger beroep, nadat de Utrechtse rechtbank hun bezwaren tegen de vergunning door de gemeente vlot had verworpen.

Perenteler JC Vernooij, met vestigingen in Vleuten en Werkhoven, mag van de gemeente Bunnik op die laatste locatie een loods van ruim 3.000 vierkante meter bouwen. Volgens het geldende bestemmingsplan voor die locatie moet het gaan om de opslag van fruit van eigen grond, hoewel ook voor een klein deel fruit van elders mag worden opgeslagen. Vernooij beschikt over 31 hectare naastgelegen percelen waarop Conference, Comice, Sweet Sensation en de Gräfin Gepa peren worden geteeld.

Een van de perenrassen die Vernooij teelt is de roodkleurende Sweet Sensation. -Foto: Stan Verstegen
Een van de perenrassen die Vernooij teelt is de roodkleurende Sweet Sensation. -Foto: Stan Verstegen

Veel grotere koelcapaciteit

Volgens de bezwaarmakers krijgt Vernooij in de nieuwe loods de beschikking over een koelcapaciteit die veel groter is dan wat er aan fruit van eigen land komt. Dat zou betekenen dat er toch fruit van elders voor de handel wordt opgeslagen. En dat mag niet volgens het bestemmingsplan, zeggen ze.

Hun vrees wordt ook vergroot vanwege de activiteiten van Vernooij als fruithandelaar. De loods zou eerder gaan fungeren als handelsloods en distributiecentrum dan als opslag van de eigen oogst. En een distributiecentrum direct naast een woonwijk en een hoofdstraat in het dorp, vinden de bezwaarmakers zeer ongewenst.

Voor de Utrechtse voorzieningenrechter was het overduidelijk dat de loods en het gebruik daarvan past binnen het geldende bestemmingsplan. De rechter kwam al direct na een kort geding met een definitief oordeel in plaats van een vervolgzitting af te wachten.

Grenzen bestemmingsplanregels opgerekt

“Ik moet bekijken of de voorzieningenrechter de juiste route heeft bewandeld”, stelde de voorzitter van de Raad. Alles staat of valt met zijn nauwkeurige lezing van de regels van het bestemmingsplan. Dat zal niet makkelijk zijn. De vraag daarbij is of Vernooij niet gaandeweg de piketpaaltjes heeft verzet en dus de grenzen van de planregels heeft opgerekt of overschreden. Volgens Vernooij zelf gaat het om al lang bestaande activiteiten waar alleen een nieuw jasje omheen komt.

Eigen oogst in eigen loods

Maar die al lang bestaande praktijk geeft hem nog niet het recht om dit te blijven doen als er sprake is van overtreding van het bestemmingsplan. De voorzieningenrechter constateerde overigens ook dat het bestaande praktijk is om de eigen oogst in eigen loods op te slaan en te verpakken. Maar dat is volgens de bezwaarmakers dus juist verboden. Het bestemmingsplan is daar heel strikt in.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.