Fruit

Nieuws

Fruitteler wil af van hinderlijke bomen

Frambozen- en aardbeienteler Bormans Zachtfruit in Kelpen-Oler wil af van 49 eiken naast zijn percelen. Maar de gemeente Leudal en de rechtbank in Roermond gaan daar niet in mee.

De Limburgse teler doet daarom een laatste poging bij de hoogste bestuursrechter van ons land. Bormans stond dinsdag 12 mei voor de Raad van State om alsnog zijn zin te krijgen via een hoger beroep. De hoge eiken zorgen volgens hem voor veel schaduw die de oogst beperkt. Daarnaast zijn de vallende eikenbladen ook niet goed voor zijn teelt. “Daar zit looi in en dat vergaat niet”, aldus de teler. Verder dringt de eikenprocessierups steeds meer op en ook dat zorgt voor veel overlast.

{{oto,2}}

Eiken deel van groene inpassing

De voorzitter van de Raad leek weinig overtuigd door de argumenten van Bormans en zijn advocate. De eiken staan op de gemeentelijke bomenlijst. En dat betekent dat er in principe geen kapvergunning voor wordt afgegeven. De eiken maken ook deel uit van de groene inpassing van het fruitbedrijf en kunnen dus niet zomaar verdwijnen zonder het landschappelijke beeld aan te tasten.

Liever beuken dan eiken

Bormans begrijpt dat en heeft ook aangevoerd dat hij in plaats van de eiken veertig beuken wil aanplanten op de plek waar nu de eiken staan. Beuken geven volgens hem minder overlast en hebben minder grote kronen. Zijn aanbod is door de gemeente afgewezen. Volgens een woordvoerster verkeren de eiken in goede gezondheid en kunnen ze nog vijftien jaar mee.

Schade wordt steeds hoger

Aanvankelijk berekende Bormans een schade van € 6.000. Die is nu bij nader inzien vele malen groter, zegt hij. Maar de voorzitter van de Raad zette daar vraagtekens bij. “Zo’n groot bedrag vraagt om een uitleg.” Volgens de advocate van Bormans ligt dat aan de veranderde werkwijze op het bedrijf en de toenemende overlast van de processierupsen. “Hoe kun je overlast uitdrukken in geld?”, reageerde de raadsvoorzitter.

Nieuwe omstandigheden voor kapvergunning

Bormans deed al eerder een aanvraag voor een kapvergunning voor de eiken. Die werd toen ook afgewezen. Volgens de voorzitter van de Raad zouden er wel nieuwe omstandigheden voor de gemeente moeten zijn om nu wel een kapvergunning af te geven. Maar die omstandigheden blijken er niet te zijn. De Raad doet over zes weken uitspraak.

Foto

  • De eikenprocessierups zorgt volgens de frambozenteler voor nog meer schade dan de bomen toch al opleverden aan zijn teelt. - Foto: Vidiphoto.

    De eikenprocessierups zorgt volgens de frambozenteler voor nog meer schade dan de bomen toch al opleverden aan zijn teelt. - Foto: Vidiphoto.

Of registreer je om te kunnen reageren.