Fruit

Nieuws

Delphy start bouw op Berry Briljant

De bouw van het Onderzoekscentrum Zachtfruit in Horst is vorige week van start gegaan. Het centrum wordt onderdeel van Berry Briljant.

Het door Delphy gebouwde onderzoekscentrum maakt deel uit van de herinrichting van het voormalig pretpark Aardbeienland onder de noemer Berry Briljant. Op de locatie dicht bij de A73 wordt een hightech kas van 3.000 vierkante meter gebouwd, 1.000 vierkante meter trayveld, 1.000 vierkante meter stellingen en 1.000 vierkante meter regenkappen. In de kas komen verschillende afdelingen voor het doen van onderzoek.

In Horst realiseert Delphy het Onderzoekscentrum Zachtfruit als onderdeel van Berry Briljant. – Foto: Delphy
In Horst realiseert Delphy het Onderzoekscentrum Zachtfruit als onderdeel van Berry Briljant. – Foto: Delphy

Naast innovatie en onderzoek door Delphy draagt Stichting Berry Promotions op hetzelfde terrein zorg voor de pijler educatie en promotie voor de totale zachtfruitsector. Berry Briljant blijft met deze opzet een toeristische attractie in de Gemeente Horst aan de Maas. De totale investering loopt in de bedraagt ongveer € 5 miljoen.

Hotspot voor zachtfruitsector

Het geheel moet de hotspot worden van de nationale en internationale zachtfruitsector. Berry Briljant moet een locatie worden die fungeert als broedplaats voor kennis en innovatie in zachtfruit en ook als de ‘huiskamer’ van de sector zelf. Kennisontwikkeling en kennisverspreiding voor professionals en een breder publiek moeten er hand in hand gaan door kennisdagen en andere initiatieven waar onderzoeksresultaten toegelicht en gedeeld worden.

Bouwplan tot en met mei

In week 46 is Traycon gestart met het egaliseren van het terrein en de aanleg van het bassin. Inmiddels is de fundatie van de kas gestort en zal Maurice Kassenbouw de staalbouw eind dit jaar overeind hebben. Vanaf 2021 zal Cogas Zuid en Meteor Systems aan de slag gaan met de installatie en teelt-ondersteunende voorzieningen. Vanaf half maart 2021 komen de eerste planten op de buiten opstellingen. Vanaf mei 2021 is de kas klaar voor gebruik en zal de locatie halverwege 2021 volledig operationeel zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.