Fruit

Nieuws

Geen vergoeding teler na uitval uitgangsmateriaal

Gerechtshof wijst in hoger beroep claim teler af wegens uitval ongecertificeerde kersenbomen.

De teler claimt dat de bomen door een te hoge knip in de bomen extreem bloeiden en daardoor verkaling optrad. Veel bomen vielen daarna uit in zijn kas.

Maar de rechter vindt ook in hoger beroep niet dat de teler heeft aangetoond dat de problemen zijn ontstaan op of door het kwekerijbedrijf. Het gaat om een order van 450 bomen voor € 6,50 per stuk.

Vier conclusies

De rechter heeft voor zijn uitspraak vier onderzoeksrapporten meegenomen die zijn opgesteld door gerenommeerde partijen als Naktuinbouw, DLV-plant en Agro Expertiseburo.

De resultaten waren onvoldoende eenduidig om de oorzaken van de problemen vast te stellen, oordeelt de rechter. Naktuinbouw heeft niet geconstateerd dat het om problemen in uitgangsmateriaal ging, maar om een mogelijke ziekte in het gewas in de kas.

Ook droogtestress en lage bodemtemperatuur worden genoemd. Andere rapporten wezen wel in de richting van het uitgangsmateriaal, maar de rechter vindt dat deze rapporten opgeteld te weinig bewijs leveren.

Naktuinbouw-certificaat

Ook claimt de teler dat hem was verteld dat de bomen Naktuinbouw-gecertificeerd waren. Dat waren ze niet. Zo’n certificaat geeft meer zekerheid over de kwaliteit van uitgangsmateriaal. De teler claimde een schadevergoeding van ruim € 25.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.