Fruit

Nieuws laatste update:15 mei 2019

Prototype doodt onkruid met hete lucht

WeedControl introduceert in de fruitteelt een onkruidbestrijding met hete lucht.

Afgelopen donderdag werd bij fruitteeltbedrijf Oostveen in Werkendam (N.Br.) het prototype van de heteluchtonkruidbestrijder voor het eerst aan een grote groep belangstellenden gedemonstreerd. WeedControl uit Waalwijk (N.Br.) is specialist op het gebied van machines als alternatief voor chemische onkruidbestrijding.

Tot op heden zijn gemeenten, groenbedrijven en hoveniers de belangrijkste klanten van het Waalwijkse bedrijf, omdat het voor hen verboden is om herbiciden op (half)verharde terreinen in te zetten. Met de toenemende discussie over glyfosaat verwacht WeedControl dat de interesse in de land- en tuinbouw in alternatieven zoals heteluchtbestrijding groeit.

Lees verder onder de foto.

Onkruidbestrijding met hete lucht is in de groenvoorziening al gebruikelijker. - Foto: Wouter van Teeffelen
Onkruidbestrijding met hete lucht is in de groenvoorziening al gebruikelijker. - Foto: Wouter van Teeffelen

Idee wint Dunea Innovatieprijs

Vanuit het Praktijknetwerk Bommelerfruit heeft Eric Hees van het CLM Weed Control gevraagd om deze machine voor de fruitteelt te ontwikkelen. Aan de basis van het idee staat fruitteler Theo Nendels uit Rossum (Gld.) en zijn zoon die als hovenier het principe in zijn praktijk kent. Nendels won met het idee voor de fruitteelt de Dunea Innovatieprijs.

Lees verder onder de tweet.

Veiliger dan branden

De werking is in principe eenvoudig. Door het verhitten van onkruid sterft het onkruid af. Het beste effect heb je als planten nog in een jong, liefst kiemend, groeistadium zitten. Maar ook groter onkruid zal bij meerdere keren in wat lager werktempo behandelen bestreden worden. Hete lucht heeft voordelen boven het bestrijden met vlammen (minder brandrisico) of heet water of stoom (minder energieverbruik).

Perslucht uit 8 stralers

Het prototype voor de fruitteelt heeft 8 heteluchtstralers waarmee perslucht tot 200-300 graden verhit wordt. Onder een kap, die ook uit kan zwenken als het nodig is, gaat de lucht naar de zwartstrook. In een later type wordt warmteterugwinning voorzien. Op het prototype komt de perslucht nog uit een compressor met hydraulische aandrijving, maar dat zou in de toekomst ook met een compressor op de aftakas kunnen.

Lees verder onder de foto.

De heteluchtonkruidbestrijder voor de fruitteelt van WeedControl is nog een prototype. - Foto: Wouter van Teeffelen
De heteluchtonkruidbestrijder voor de fruitteelt van WeedControl is nog een prototype. - Foto: Wouter van Teeffelen

Energiekosten en rijsnelheid

De 8 heteluchtstralers van 15 kW verbruiken 12 liter LPG per uur (à € 0,60 per liter). Het totaal verbruik aan gas hangt sterk samen met de rijsnelheid, die vermoedelijk zal variëren van 2 bij net gekiemd onkruid tot 5 kilometer per uur.

Weed Control benadrukt dat dit echt een prototype is. Met de reacties van telers wordt de machine verder ontwikkeld. Zoals voor grotere bedrijven de wens voor een dubbelwerkende versie (aan beide zijden) al tijdens de demo klonk.

Of registreer je om te kunnen reageren.