Fruit

Nieuws 1 reactie

Flevoplant hoeft Britten aardbeienplanten niet te leveren

Flevoplant hoeft geen 2,7 miljoen aardbeienplanten aan het Britse S&A Produce te leveren.

Dat bepaalde de rechtbank in Lelystad maandag 9 juli. S&A wilde met een kort geding de levering afdwingen. Het bedrijf stelt een contract te hebben met Flevoplant waarin de levering is afgesproken. Flevoplant stelt dat er alleen een order is geplaatst, maar dat over de betalingsvoorwaarden nog wordt onderhandeld. De Britten weigerden de sterk gewijzigde betalingsvoorwaarden – waarbij de Britten nu 80% vooraf moeten betalen – te accepteren. Eerder betaalde S&A 25% van de koopsom vooraf.

Exclusief ras

S&A Produce heeft de licentie van Flevoplant om in het Verenigd Koninkrijk exclusief aardbeien van het ras Favori te verkopen. Deze planten voor het Britse concern worden in Nederland door vermeerderingsbedrijven geproduceerd. Zij oogsten in juli stekjes die tot planten worden opgekweekt. Deze gaan vervolgens naar kwekerijen in het Verenigd Koninkrijk waar S&A ze tot volwassen planten opkweekt. De aardbeien worden aan onder meer supermarktketen Tesco verkocht.

De levering van de aardbeienplanten moest goed zijn voor de productie van ruim 4 miljoen kilo aan aardbeien. De Britten hadden haast met het kort geding, want de stekjes worden deze maand geoogst. Flevoplant dreigde al de stekjes aan andere afnemers te verkopen als S&A de voorwaarden niet op korte termijn zou accepteren.

Ongewijzigd

Volgens advocaat Alex Lever, die Flevoplant bijstond, is de situatie ongewijzigd gebleven na het kort geding. Of de stekjes nu naar andere afnemers gaan, weet hij niet. “De vraag is nu wat S&A wil.” Flevoplant is op de hoogte van de uitspraak. Lever: “Het is geen leuke situatie, maar het kort geding heeft niets uitgehaald.” De raadslieden van S&A komen mogelijk later nog met een reactie.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.