Doorgaan naar artikel

Flevoplant en S&A Produce voor rechter in betalingsconflict

Een conflict rond de betalingsvoorwaarden voor levering van aardbeienplanten door Flevoplant levert voor het Britse S&A Produce mogelijk een strop van € 10,3 miljoen op. De rechter moet de knoop doorhakken.

De rechtbank boog zich vandaag over een conflict tussen de Nederlandse kweker Flevoplant en een Britse afnemer. Het conflict rond de levering van aardbeienplanten door Flevoplant kan de Britse afnemer S&A Produce mogelijk een strop van € 10,3 miljoen opleveren. S&A Produce weigert nieuwe betalingsvoorwaarden te accepteren waardoor ze mogelijk in 2019 miljoenen aardbeien niet kan leveren aan Britse supermarkten.

Favori-aardbeien

S&A Produce heeft de licentie van Flevoplant om in het Verenigd Koninkrijk exclusief aardbeien van het ras Favori te verkopen. Deze planten voor het Britse concern worden in Nederland door vermeerderingsbedrijven geproduceerd. Zij oogsten in juli stekjes die tot planten worden opgekweekt. Deze gaan vervolgens naar kwekerijen in het Verenigd Koninkrijk waar S&A ze tot volwassen planten opkweekt. De aardbeien worden aan onder meer supermarktketen Tesco verkocht.

Virusuitbraak bij Fleurette moederplanten

Beide ondernemingen doen al jaren naar tevredenheid zaken met elkaar tot ze in conflict kwamen na een virusuitbraak bij Fleurette moederplanten. S&A liet beslag leggen op rekeningen van Flevoplant, maar trok dat in. Nu zijn ze opnieuw in conflict met elkaar, bleek woensdag bij een kort geding in de rechtbank in Lelystad.

‘Dit is onderhandelen met een ‘shotgun’ tegen je hoofd’

In november werd afgesproken dat Flevoplant ruim 2,7 miljoen aardbeienplanten zou leveren. Dat moet goed zijn voor de productie van ruim 4 miljoen kilo aan aardbeien. Vooraf betaalde S&A altijd 25% van de koopsom, de rest na levering van de plantjes. Nu wil Flevoplant 80% vooraf.

Flevoplant dreigt stekjes elders te verkopen

Het conflict is zo hoog opgelopen dat Flevoplant dreigt de stekjes aan andere partijen te verkopen als de Engelsen de nieuwe voorwaarden niet accepteren. “Dit is onderhandelen met een ‘shotgun’ tegen je hoofd”, verzuchtte advocaat Steenbergen. Het niet leveren van de planten is voor S&A goed voor een strop van € 10,3 miljoen.

Strengere voorwaarden met nieuwe directeur

Volgens advocaat Alex Lever hoeven de Engelsen de nieuwe voorwaarden niet te accepteren. “Het staat ze vrij de plantjes van andere kwekers te kopen.” Dat S&A plotseling met deze nieuwe voorwaarden geconfronteerd is, klopt niet: het was ze in november al bekend dat met het aantreden van Klaas Niewold als nieuwe directeur de voorwaarden zouden wijzigen. “Wij hebben de betalingsvoorwaarden aangescherpt want als wij de planten niet kwijt kunnen, aan wie dan wel? Dan hebben wij een strop van een miljoen of meer”, aldus de directeur.

Dat de Engelse partij claimt een contract te hebben voor de levering van de planten klopt evenmin. Ook na aandringen van de rechter om op de gang te onderhandelen, bleven beide partijen tegenover elkaar staan. De voorzieningenrechter doet op maandag uitspraak.

Share this

Afbeelding
Michiel Satink

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin