Fruit

Nieuws

OM eist € 31,3 miljoen van ‘brein’ tuindersfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) eist € 31,3 miljoen van de hoofdverdachte in een grote, slepende strafzaak wegens fraude door een groep Brabantse en Limburgse tuinders.

Het bedrag is de criminele winst die de zeventigjarige Theo van K. als brein achter de belastingfraude volgens de officier van justitie heeft behaald en staat in de vordering die tegen hem is ingediend. De strafzaak tegen de ondernemer, die in Polen woont, begint volgende week.

De tuinders verkochten ongeoogste aardbeien, asperges en champignons aan buitenlandse bedrijven. Een Pools uitzendbureau zorgde voor goedkope Oost-Europese plukkers of stekers en zo werd de schatkist voor miljoenen benadeeld.

Megaschikking

19 betrokken tuinders troffen vorig jaar een megaschikking met het OM. Ze accepteerden werkstraffen en moesten in totaal ruim € 25 miljoen illegale winst terugbetalen.

Hoofdverdachte Theo van K. werd buiten de schikkingsonderhandeling gehouden. De aanklager denkt dat hij als bedenker van de constructie het meeste voordeel heeft behaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.