Fruit

Nieuws 671 bekeken

Deutsche Bank vangt bot in boetezaak fruitteler

Een fruitteler in het midden van het land hoeft definitief geen boete te betalen aan Deutsche Bank na een overstap naar ABN Amro.

De procureur-generaal heeft het beroep van Deutsche Bank bij de Hoge Raad afgewezen. De snelgroeiende fruitteler vocht een aflossingsboete van ruim € 300.000 aan die hem was opgelegd door Deutsche Bank bij een overstap naar ABN Amro in 2013. Die overstap was het gevolg van een besluit van Deutsche Bank zich terug te trekken uit branches als de fruitteelt met veel mkb-bedrijven. Deutsche Bank haalde een serie klachten aan tegen de eerdere uitspraak van het hoger beroep, maar die vonden geen weerklank bij de procureur-generaal.

Nieuwbouw koelcel na uitbreiding met 60 hectare

De rechter besloot in 2016 in hoger beroep dat de Deutsche bank zich in 2013 terugtrok uit Nederland en daarmee de relatie met de snelgroeiende teler feitelijk afbouwde, waardoor de teler genoodzaakt was over te stappen om de groei van zijn bedrijf te financieren.

Volgens Deutsche Bank was een nieuwe financiering voor de bouw van een koelcel niet uitgesloten, maar zowel de rechter in hoger beroep als de procureur-generaal zijn van oordeel dat de teler geen uitzicht meer had op een langdurige financiële relatie, waardoor de groei van het bedrijf in gevaar kon komen. Door de snelle uitbreiding met meer dan 60 hectare was nieuwbouw van koelcellen nodig. De overstap naar ABN Amro was dus niet een eigen keuze, maar een noodzaak. De bank heeft zijn eigen belangen niet juist afgewogen tegen de belangen van de teler, oordeelt de procureur-generaal.

De teler was net twee jaar eerder in 2011 overgestapt van Rabobank naar Deutsche Bank. Die bank wilde de groei niet meer financieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.