Fruit

Nieuws

Ernst vorstschade hardfruit duidelijker

De vorst en de zwakke zetting van hardfruit komen telers duidelijk op verlies van kilo’s en kwaliteit te staan.

Dat beeld wordt steeds duidelijker. De indicatieve voorspelling van de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) van een verlies van 30% bij de landelijke oogst van appels en peren lijkt realistisch. Het appelgebied Zuid-Limburg en nogal wat Zeeuwse perentelers melden fundamentele schade.

Het beeld in Zuid-Limburg is veel slechter dan in Midden- en Noord-Limburg, zegt Sjaak Walraven, voorman van de NFO en LLTB voor die regio. Donderdagmiddag vindt een werkbezoek plaats van fruitbestuurders in de getroffen regio’s om mogelijke vervolgstappen te bespreken. In het gebied staat relatief veel Elstar, Jonagold en Junami. Wat die vervolgstappen zouden kunnen zijn, wil hij in deze fase niet zeggen. De vorst is niet te verzekeren.

Acute problemen

Er is veel schade op de heuvelpercelen waar niet beregend werd. Er is nog hoop dat het aantal bloemen dat er doorkomt nog iets meevalt. Dat doet echter niet af aan de acute problemen op de getroffen bedrijven na een reeks van slechte productiejaren door weersinvloeden als hagel en vorst.

Kiloverlies ook elders

Teeltadviseur Kees de Jongh van Agrifirm Plant weet dat in Noord-Holland en Flevoland ook kiloverlies zal optreden en een mogelijk lagere packout door kwaliteitsverlies. “Er was al de verwachting dat het dit jaar iets minder zou zijn. Daar is de vorst en koude overheen gekomen, ook in ons gebied. Het beeld dat landelijk 30% minder geoogst wordt, lijkt me daardoor heel aannemelijk. Het zijn grote teeltgebieden die getroffen zijn en in andere gebieden zal ook minder geoogst worden, verwacht ik, al zal de komende weken pas echt duidelijk worden wat de schade is.”

Flessen

Volgens NFO-secretaris Herman Bus zal ook bepalend zijn wat de bespuitingen in Zeeland opleveren in de peren met gibberelline en ureum. Dat beaamt ook De Jongh. Het percentage flessen (flesvormige peren zonder klokhuis) zal waarschijnlijk groter zijn dit jaar. Vorig jaar waren telers betrokken bij projecten om deze vruchten apart af te zetten.

Late bloemen

Adviseur Joris Wissen van CAF denkt dat volgende week in de boomgaard duidelijker wordt wat de schade is. Groeien de vruchten door bij de hogere temperatuur? Een prognose op dit moment is lastig te geven of te weerleggen, stelt hij. “Er zijn zeker gevolgen. Een aantal percelen peren in Zeeland is helemaal weggevallen. Zoveel is wel duidelijk. Om nu een voorspelling te geven is te vroeg. We moeten elkaar niet dol maken. Eerst maar eens kijken wat er terecht komt van de late bloemen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.