Fruit

Nieuws

Residutests fruit on hold door fipronil-affaire

De fipronil-affaire heeft de onderzoekscapaciteit van de NVWA zo in beslag genomen, dat residu-onderzoek naar groente en fruit naar achteren is geschoven.

Dat zei minister Edith Schippers vorige week op vragen van GroenLinks over de voedselveiligheid van gojibessen, een bekend superfood. Doordat het onderzoek naar achteren is geschoven, is nog niet duidelijk hoe schadelijk gojibessen zijn.

‘NVWA treedt niet op’

GroenLinks-kamerlid Rik Grashof vroeg Schippers waarom de NVWA niet stevig genoeg heeft opgetreden en de bessen uit de schappen heeft laten halen. Volgens Schippers zijn waarschuwingen uitgedeeld wegens overtreding van de wettelijke residunormen en in enkele gevallen de gezondheidsnorm. Zulke waarschuwingen staan gelijk aan stille recalls, aldus Schippers. Winkeliers zullen in dat geval geen risico willen nemen.

Volgens Schippers is het een gebruikelijke actie van de NVWA en komen stille recalls vaker voor. “Ik moet eerlijk zeggen: die komen behoorlijk vaak voor.”

Inname onbekend

Dat de NVWA geen hardere maatregelen nam in het geval van de gojibessen, komt ook doordat de NVWA niet weet hoeveel van deze bessen worden gegeten. Bij eieren was dat wel het geval en de NVWA liet de eieren uit de schappen verwijderen. Opvallend is dat de NVWA het RIVM om advies heeft gevraagd over die innamehoeveelheden, maar het RIVM-advies om de inname van krenten te nemen, werd door de NVWA opzij gelegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.