Doorgaan naar artikel

Te veel bestrijdingsmiddelen op ‘superfoods’

Op gojibessen, chiazaad en quinoa zitten nog te vaak resten van bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit een steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Bij twaalf van de 52 onderzochte monsters, ofwel in 23 procent van de gevallen, werd een overschrijding van de norm geconstateerd. De aangetroffen restanten van gewasbeschermingsmiddelen waren echter zo klein dat ze geen risico voor de gezondheid vormen. Toch heeft de NVWA de betreffende leveranciers, waarvan de namen niet bekend zijn gemaakt, boetes uitgedeeld.

Aanleiding voor de steekproef is dat de NVWA vorig jaar een aantal meldingen van consumenten kreeg. Na het eten van gojibessen zouden zij hebben moeten overgeven of kregen ze diarree. Dit kan volgens de NVWA echter niet zijn veroorzaakt door de kleine hoeveelheden bestrijdingsmiddelen. Ook het ‘superfood’ quinoa kwam het afgelopen jaar negatief in de belangstelling. Daar werden resten van bestrijdingsmiddelen op aangetroffen terwijl het om biologische teelt zou gaan.

Gojibessen, chiazaad en quinoa worden in uiteenlopende gerechten gebruikt, zoals salades, fruitsapjes, soep en muesli.

De toezichthouder controleert steekproefsgewijs of groente en fruit voldoen aan de wettelijke norm, de zogeheten de Maximale Residu Limiet (MRL). Daarbij worden grote veiligheidsmarges in acht genomen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin