Fruit

Nieuws

Bijen deals werpen hun vruchten af

Uit een evaluatiebijeenkomst over ‘Bee Deals’ blijkt dat er in de afgelopen 2,5 jaar zeven bijen deals zijn gesloten tussen diverse partijen om de leefomgeving voor bijen te verbeteren.

Meer voedsel en nestgelegenheid voor bijen en met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen rekening houden met bijen. Dat is een bijen deal tussen Jumbo Supermarkten en tientallen van haar leveranciers van AGF. In ruil daarvoor kunnen telers rekenen op vastere relaties met Jumbo en communiceert Jumbo over de 'Bee Deals' in haar klantenmagazine 'Hallo Jumbo'. Verder is er onderzoek gestart naar de knelpunten en extra kosten van bij-vriendelijk telen.

Bij-vriendelijke mengsels

Een ander voorbeeld is de drinkwaterbedrijf Brabant Water dat een waterwingebied bij-vriendelijk heeft ingericht en een loonbedrijf inschakelt om dat gestalte te geven. Boomkwekers in Boskoop zaaien bij-vriendelijke mengsels van in op kopakkers en braakgronden en spreken de gemeente aan op bij-vriendelijk onkruidvrij bermbeheer.

40 deelnemers

Deze voorbeelden passeerden de revue op een evaluatiebijeenkomst, georganiseerd door CLM. Daar waren ruim 40 deelnemers aanwezig die in de afgelopen 2,5 jaar keten- of gebiedsgewijs concrete afspraken hebben gemaakt over het verbeteren van de leefomgeving voor bijen. Het gaat om telers van groenten en fruit, maar ook vertegenwoordigers van supermarkten, groente- en fruitcoöperaties, gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven.

Communicatie belangrijk

De provincie Noord-Brabant is een belangrijke sponsor een deelnemer aan Bee Deals. Gedeputeerde Johan van den Hout benadrukte op de bijeenkomst in Prinsenbeek dat Bee Deals ruimte biedt aan alle deelnemers elkaar aan te spreken. "Het enige contact wat ik tot nu toe heb met Brabant Water is de jaarlijkse rekening. Ik vind het ook belangrijk om te horen dat het drinkwaterbedrijf actief werkt aan het ondersteunen van de bijen."

Of registreer je om te kunnen reageren.