Fruit

Nieuws 1689 bekeken

Toch vergoeding telers voor koelschade bessen

Arnhem – Het Gerechtshof in Arnhem heeft in hoger beroep aan rodebessentelers toch een schadevergoeding toegekend voor kwaliteitsverlies van rode bessen bij een koelbedrijf.

De telers hadden bessen ondergebracht bij een koelbedrijf waar de partijen eind 2008 verloren gingen tijdens bewaring. De telers schrijven de schade toe aan de werkwijze van het koelbedrijf, een zogenaamde loonkoeler. In totaal eiste een groep telers 3 ton. Het hoger beroep werd ingesteld door twee van hen.

De rechter constateerde echter in 2011 dat telers en loonkoeler schaderisico’s hadden verdeeld. Verder constateerde de rechter dat de loonkoeler fouten had gemaakt in de bewaring, maar dat de feiten niet zodanig laakbaar of opzettelijk waren voor een schadeclaim. Deze uitspraak heeft het Gerechtshof dus vernietigd. De twee telers krijgen opgeteld 70.000 euro schadevergoeding uitgekeerd.

Uit onderzoek van experts bleek dat de CO2-gehaltes in de cellen te hoog waren en de temperatuur te laag. Het koelbedrijf had gehaltes onvoldoende gecontroleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.