Fruit

Nieuws 1455 bekeken 2 reacties

Nieuwe aanpak spreeuwenoverlast

Spreeuwen hebben in Noord-Limburg veel schade aangericht aan de bessenoogst. Volgens LLTB-beleidsmedewerker Harm Kossen is een belangrijk deel van de oogst verloren gegaan.

De NOS maakt melding van verlies van een kwart van de oogst.

Er loopt een proef om het probleem aan te pakken. Een Limburgs bedrijf mag de eerste spreeuwen van het seizoen vangen en in een ander gebied uitzetten. De bedoeling is dat de spreeuwen later in het seizoen niet meer terugkeren.

Kossen: “Spreeuwen gaan 's morgens ergens hun buik vol eten en keren dan terug naar de zwerm waar ze de volgende dag een grotere groep meenemen. Met een vangkooi vangen we de eerste verkenners weg en zetten die uit naar een verder gebied, zodat de zwerm weblijft. Dat lijkt goed te werken, al is het nog een pilot en moeten we goed kijken naar dierenwelzijn. In het begin vloog er nog wel een sperwer in, maar we hebben nu iets gedaan met de opening. Ook moeten we er voor zorgen dat de verkenners met dit weer niet doodgaan."

Andere bestrijdingswijzen stuiten volgens Kossen op vergunningsproblemen, zoals knalapparaten en netten. "We gebruiken dusdanig grote machines voor de teelt dat de netten heel hoog gespannen zouden moeten worden."

Volgens Kossen is de vergunning voor de proef te laat afgegeven, waardoor de schade toch groot is.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jeroen Verheul

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans de groentechef

  en dan uitzetten bij de grote concurrent ? Waar zet je zo'n beest uit dan ... daar waar geen bessen zijn ?? Hij gaat weer terug waar wel bessen zijn, of zoekt net zo lang tot een andere boomgaard opdoemt. Probeer het eens met brainwash of leer hem insecten eten.

 • no-profile-image

  Stan Verstegen

  Hans, er zijn ook regio's zonder bessen of fruit. Jouw redenatie dat ze terug komen, klopt ook niet. Zie bijgevoegde link of zoek op onze webiste op spreeuwen.

  http://www.gfactueel.nl/Fruit/Ontheemde-spreeuwen-blijvend-de-weg-kwijt.htm

Of registreer je om te kunnen reageren.