Fruit

Foto & video

Fruitteelt in de Georgische Kaukasus

Ton Duffhues en Frank Zeinstra vertrokken namens Agriterra in februari naar Georgië. Hun doel: de Georgische LTO adviseren. Het land aan de Zwarte Zee tussen Rusland en Turkije heeft onder meer een bloeiende fruitteelt. Een impressie.

Foto

 • Ton Duffhues en Frank Zeinstra vertrokken namens Agriterra in februari voor de tweede keer naar Georgië om de Georgische ‘LTO’ te analyseren en te adviseren. Deze Georgian Farmers Association (GFA) bestaat sinds 2012 en heeft de laatste jaren een flinke professionaliseringsslag gemaakt. De kleinere boeren en tuinders hebben meer stem gekregen. - Foto’s: Frank Zeinstra en Ton Duffhues (Agriterra)

  Ton Duffhues en Frank Zeinstra vertrokken namens Agriterra in februari voor de tweede keer naar Georgië om de Georgische ‘LTO’ te analyseren en te adviseren. Deze Georgian Farmers Association (GFA) bestaat sinds 2012 en heeft de laatste jaren een flinke professionaliseringsslag gemaakt. De kleinere boeren en tuinders hebben meer stem gekregen. - Foto’s: Frank Zeinstra en Ton Duffhues (Agriterra)

 • De hoofdstad Tblisi. Georgië zit in een lastige geopolitieke situatie. De provincies Zuid-Ossetië en Abchazië zijn door Rusland erkend als onafhankelijk. De Europese Unie en de Verenigde Staten doen dit niet. Ondertussen wil Georgië in 2027 lid worden van de Europese Unie.

  De hoofdstad Tblisi. Georgië zit in een lastige geopolitieke situatie. De provincies Zuid-Ossetië en Abchazië zijn door Rusland erkend als onafhankelijk. De Europese Unie en de Verenigde Staten doen dit niet. Ondertussen wil Georgië in 2027 lid worden van de Europese Unie.

 • Duffhues en Zeinstra bezochten in Centraal-Georgië twee voor Georgische begrippen grote fruitteeltbedrijven; die van Irakli Merkvilishvili in Mejvriskhevi en van Giorgi Tediashvili in Kvenatkotsa. Beide telers zijn goed voor ongeveer 20 hectare fruit.

  Duffhues en Zeinstra bezochten in Centraal-Georgië twee voor Georgische begrippen grote fruitteeltbedrijven; die van Irakli Merkvilishvili in Mejvriskhevi en van Giorgi Tediashvili in Kvenatkotsa. Beide telers zijn goed voor ongeveer 20 hectare fruit.

 • Toen de GFA opgericht werd, was het duidelijk dat veel kleine boeren en tuinders geen lidmaatschapsgeld konden of wilden betalen. Het risico was aanwezig dat de organisatie vooral grotere boeren aantrok. Nog altijd heeft ruim 70% van de Georgische boeren en tuinders minder dan 1 hectare grond. Slechts 1,5% heeft meer dan 5 hectare. Daar horen Merkvilishvili en Tediashvili dus bij.

  Toen de GFA opgericht werd, was het duidelijk dat veel kleine boeren en tuinders geen lidmaatschapsgeld konden of wilden betalen. Het risico was aanwezig dat de organisatie vooral grotere boeren aantrok. Nog altijd heeft ruim 70% van de Georgische boeren en tuinders minder dan 1 hectare grond. Slechts 1,5% heeft meer dan 5 hectare. Daar horen Merkvilishvili en Tediashvili dus bij.

 • Merkvilishvili heeft 20 hectare appels, peren en perziken. Die teelt hij voor de de Georgische markt, maar ook voor Rusland, Saoedi-Arabië en Azerbadjan (op contractbasis). De boomgaard is opvallend modern en voorzien van een weerstation, druppelirrigatie, veiligheidscamera’s en schermen tegen hagel, zon en wind. In piekperiodes lopen hier 10 tot 20 medewerkers.

  Merkvilishvili heeft 20 hectare appels, peren en perziken. Die teelt hij voor de de Georgische markt, maar ook voor Rusland, Saoedi-Arabië en Azerbadjan (op contractbasis). De boomgaard is opvallend modern en voorzien van een weerstation, druppelirrigatie, veiligheidscamera’s en schermen tegen hagel, zon en wind. In piekperiodes lopen hier 10 tot 20 medewerkers.

 • Merkvilishvili komt oorspronkelijk van een kleine boerderij en verbleef periodes in Nederland en Duitsland om te leren over de fruitteelt.

  Merkvilishvili komt oorspronkelijk van een kleine boerderij en verbleef periodes in Nederland en Duitsland om te leren over de fruitteelt.

 • Het eigen weerstation en kantoor van Merkvilishvili. Met subsidiegeld lijkt plotseling van alles mogelijk. Zo is er een zonneboiler en zijn er twee airco’s. Een luxe die veel Nederlandse fruittelers niet eens hebben. In de afgelopen jaren groeide het bedrijf van Merkvilishvili gestaag door tot de huidige 20 hectare. In het begin speelde fruit nog geen rol en draaide het bedrijf om de verkoop van technische apparatuur en kunstmest. Daarnaast had Merkvilishvili een boerenservice- en trainingscentrum.

  Het eigen weerstation en kantoor van Merkvilishvili. Met subsidiegeld lijkt plotseling van alles mogelijk. Zo is er een zonneboiler en zijn er twee airco’s. Een luxe die veel Nederlandse fruittelers niet eens hebben. In de afgelopen jaren groeide het bedrijf van Merkvilishvili gestaag door tot de huidige 20 hectare. In het begin speelde fruit nog geen rol en draaide het bedrijf om de verkoop van technische apparatuur en kunstmest. Daarnaast had Merkvilishvili een boerenservice- en trainingscentrum.

 • Het tweede bedrijf is van Giorgi Tediashvili. Ook hij leerde in Nederland en Duitsland over de fruitteelt. Toen de teler het bedrijf van zijn ouders overnam had hij 4 hectare (deels fruit). In de loop der jaren kocht en huurde Tediashvili veel land bij. Hij teelt nu bijna 20 hectare fruit: appels, peren, perziken, aardbeien en frambozen. Daarnaast heeft hij amandelen en walnoten.

  Het tweede bedrijf is van Giorgi Tediashvili. Ook hij leerde in Nederland en Duitsland over de fruitteelt. Toen de teler het bedrijf van zijn ouders overnam had hij 4 hectare (deels fruit). In de loop der jaren kocht en huurde Tediashvili veel land bij. Hij teelt nu bijna 20 hectare fruit: appels, peren, perziken, aardbeien en frambozen. Daarnaast heeft hij amandelen en walnoten.

 • Zowel het bedrijf van Tediashvili als van Merkvilishvili is omringd door de besneeuwde bergen van de Kaukasus. Beide telers voelen zich een exponent van het succes van de Georgische GFA. Deze boerenbond telt inmiddels 4.000 leden. Ze hebben ook meegedaan aan het kwaliteitsproject GeoGap van GFA. Hiermee zijn ze gecertificeerd om producten op de nationale en later ook Europese markt af te zetten. De telers zijn er erg blij mee. Ook voor andere GFA-leden is dit een onmisbare dienst.

  Zowel het bedrijf van Tediashvili als van Merkvilishvili is omringd door de besneeuwde bergen van de Kaukasus. Beide telers voelen zich een exponent van het succes van de Georgische GFA. Deze boerenbond telt inmiddels 4.000 leden. Ze hebben ook meegedaan aan het kwaliteitsproject GeoGap van GFA. Hiermee zijn ze gecertificeerd om producten op de nationale en later ook Europese markt af te zetten. De telers zijn er erg blij mee. Ook voor andere GFA-leden is dit een onmisbare dienst.

 • Op deze foto is een visualisatie te zien van een koelcel op het bedrijf van Merkvilishvili. Deze koelcel was tijdens het bedrijfsbezoek in aanbouw.

  Op deze foto is een visualisatie te zien van een koelcel op het bedrijf van Merkvilishvili. Deze koelcel was tijdens het bedrijfsbezoek in aanbouw.

 • Dit is die koelcel in aanbouw. Merkvilishvili kan hier straks zijn producten opslaan, waarna hij ze kan afleveren bij zijn klanten.

  Dit is die koelcel in aanbouw. Merkvilishvili kan hier straks zijn producten opslaan, waarna hij ze kan afleveren bij zijn klanten.

 • Op de achtergrond Zuid-Ossetië, de grens met Rusland. Op de flanken van de berg ligt een Russische militaire basis van waaruit destijds ook grote delen van Georgië bezet zijn gehouden. ’s Avonds en ‘s nachts is de basis fel verlicht en wordt de omgeving continu in de gaten gehouden, vertelt Merkvilishvili.

  Op de achtergrond Zuid-Ossetië, de grens met Rusland. Op de flanken van de berg ligt een Russische militaire basis van waaruit destijds ook grote delen van Georgië bezet zijn gehouden. ’s Avonds en ‘s nachts is de basis fel verlicht en wordt de omgeving continu in de gaten gehouden, vertelt Merkvilishvili.

 • De vlag van de Europese Unie wappert in Georgië. Het land is (nog) geen EU-lid, maar Europa investeert in ontwikkelingsprogramma’s. Datzelfde geldt voor de Verenigde Staten.

  De vlag van de Europese Unie wappert in Georgië. Het land is (nog) geen EU-lid, maar Europa investeert in ontwikkelingsprogramma’s. Datzelfde geldt voor de Verenigde Staten.

 • Duffhues, de chauffeur, algemeen directeur van GFA Tamar Toria, Irakli Merkvilishvili en Zeinstra in een lokaal restaurant in het stadje Gori; geboorteplaats van Stalin. In Gori heeft Merkvilishvili zijn handelsonderneming en adviesbureau. Hij verkoopt machines en werktuigen aan boeren en tuinders en geeft teeltadvies en praktische instructies.

  Duffhues, de chauffeur, algemeen directeur van GFA Tamar Toria, Irakli Merkvilishvili en Zeinstra in een lokaal restaurant in het stadje Gori; geboorteplaats van Stalin. In Gori heeft Merkvilishvili zijn handelsonderneming en adviesbureau. Hij verkoopt machines en werktuigen aan boeren en tuinders en geeft teeltadvies en praktische instructies.

Of registreer je om te kunnen reageren.