Fruit

Foto & video

Liggende aardbeienstekken op buitenstellingen

‘Het beste van twee werelden’, zo karakteriseert Robert van de Zanden van Aardbei Extra in Haaren zijn nieuwe aanpak met de stekvermeerdering voor trayplanten.

De moederplanten staan op goten in de buitenlucht, de stekken ontwikkelen zich liggend op een zachte ondergrond.

Foto

 • De moederplanten werden dit voorjaar opgetrokken op een trayveld. Voor het laden van de bakken planten werd gebruik gemaakt van transportbandjes. - Foto's: Joost Stallen

  De moederplanten werden dit voorjaar opgetrokken op een trayveld. Voor het laden van de bakken planten werd gebruik gemaakt van transportbandjes. - Foto's: Joost Stallen

 • Voor het vervoer naar de opkweekplek experimenteerde Van de Zanden met plukwagentjes, met daarop Deense karren. De capaciteit van een treintje is 400 bakken. De plukwagens zijn spoorvolgend. Dat vergemakkelijkt het in- en uitdraaien aan het begin en eind van een werkgang.

  Voor het vervoer naar de opkweekplek experimenteerde Van de Zanden met plukwagentjes, met daarop Deense karren. De capaciteit van een treintje is 400 bakken. De plukwagens zijn spoorvolgend. Dat vergemakkelijkt het in- en uitdraaien aan het begin en eind van een werkgang.

 • De rijen staan hart-op-hart 1,60 meter uit elkaar.

  De rijen staan hart-op-hart 1,60 meter uit elkaar.

 • Het plaatsen van de bakken.

  Het plaatsen van de bakken.

 • Het plaatsen van de stekers.

  Het plaatsen van de stekers.

 • Aardbei Extra heeft in totaal 4 hectare stellingen voor de vermeerdering, met kraanvakken van een halve hectare. Elk kraanvak heeft een eigen A- en B-bak.

  Aardbei Extra heeft in totaal 4 hectare stellingen voor de vermeerdering, met kraanvakken van een halve hectare. Elk kraanvak heeft een eigen A- en B-bak.

 • De waterslangen en spaghettislangetjes hangen aan de buisrail. Zo hangen ze nooit in de weg bij het toppen en het los snijden van de stekken. Op de foto de stand van zaken op 19 april.

  De waterslangen en spaghettislangetjes hangen aan de buisrail. Zo hangen ze nooit in de weg bij het toppen en het los snijden van de stekken. Op de foto de stand van zaken op 19 april.

 • Op deze foto de stand van zaken op 30 mei. Het doek (Oracover) is aangebracht, zodat de stekken (het eerste deel van de opkweek) liggend kunnen uitgroeien.

  Op deze foto de stand van zaken op 30 mei. Het doek (Oracover) is aangebracht, zodat de stekken (het eerste deel van de opkweek) liggend kunnen uitgroeien.

 • De gewasbescherming gaat met een zelfrijdende spuitmachine van 37 meter. Er liggen verharde rijpaden, zodat er onder alle omstandigheden gereden kan worden.

  De gewasbescherming gaat met een zelfrijdende spuitmachine van 37 meter. Er liggen verharde rijpaden, zodat er onder alle omstandigheden gereden kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.