Fruit

Achtergrond

Markt: Euro erbij voor aardbeien na hitte

Donderdag 25 juli werd plotseling een dure aardbeiendag voor de daghandel.

Op de veiling van The Greenery kwam bijna een euro op de pondsprijzen. Dat maakt een kilo plots € 2 duurder. Zo was de Elsanta uit open teelt (30 TL doos) met € 2,58 precies een euro duurder dan de dag ervoor. Een inkoper schrijft het toe aan oplopende krapte en bedrijven die op de daghandel bijkopen voor levering in het weekend. De kilo’s vallen snel terug. Bij Hoogstraten in België was woensdag de aanvoer de helft van een week ervoor.

Te heet voor aardbei en plukker

Een teler stelt dat buitenteelt op dit moment een moeilijke kwaliteit oplevert. De betreffende teler kiest ervoor een perceel ‘te laten lopen’ , omdat de ‘aardbeien gekookt’ van het land komen. Uit de kas is de kwaliteit nog wel goed, omdat met schermen enigszins de zonnebrand kan worden tegengegaan. Daar richten de plukkers zich dan maar op en op stekwerk.

Topprijzen

De best betaalde partij bij The Greenerij kwam uit de kas en was van het ras Opera. The Greenery hangt aan dit ras nu het merk Sweet and Sunny, een teken dat het om toppartijen gaat. De prijs liep op van € 2 woensdag tot € 3,31 donderdag, al gaat het niet om grote partijen.

Op de Belgische veilingen liep donderdag de prijs voor Elsanta’s op naar rond de € 3 per pond. In die prijs zijn extra heffingen opgenomen dus moeilijk vergelijkbaar met Nederlandse veilprijzen, maar toch lijkt in België de krapte tot hogere prijzen te leiden. De weekprijzen zullen met de opleving deze week ook sterk verbeteren. In week 29 lag de gemiddelde uitbetaalprijs in België op iets meer dan € 3,05 tegen € 2,19 in week 28.

Of registreer je om te kunnen reageren.