Doorgaan naar artikel

SGP: verplaatsingsregeling kassen Gelderland op tafel

Het ligt voor de hand om de verplaatsingsregeling voor kassen in Gelderland terug te laten keren en zo kassen helpen verplaatsen naar concentratiegebieden.

Dat stelde SGP-kandidaat voor Provinciale Staten van Gelderland Gerrit Averesch op een provinciaal verkiezingsdebat voor de Gelderse tuinbouw. Donderdag 2 maart vroeg Averesch in het debat in Opheusden zich af waarom deze verplaatsingsregeling geruisloos is verdwenen. Een solitaire potplantenkweker vroeg de aanwezige politieke partijen hoe hij in een concentratiegebied kon komen, en hoe de provincie hem daarbij kon helpen.

Steun voor verplaatsingsregeling

Gelderland kende lange tijd een verplaatsingsregeling die vooral bedoeld was om verouderde bedrijven op te ruimen in het buitengebied. Als er bedrijfseconomische redenen zijn om tte verplaatsen, is de ondernemer vooral zelf verantwoordelijk, stelde Averesch, mogelijk met hulp van gemeente die op de oude locatie woningen kan ontwikkelen.

Toch kan een provinciale verplaatsingsregeling ook een rol spelen om bedrijven in een concentratiegebied een betere kans te geven op verduurzaming. Concentratiegebieden zijn kansrijker in investeringen in duurzame energie. Averesch pleit ervoor dat de verplaatsingsregeling opnieuw op tafel komt, als partijen na de verkiezingen gaan praten over een coalitieakkoord. Hij vroeg de zaal de hand op te steken als zij voor zo’n herinvoering waren. Daar bleek steun voor bij de tuinders. Ook bij andere politieke partijen leek steun om de regeling in ieder geval te bestuderen.

Gedeputeerden afwezig

Bij het tuinbouwdebat werden de partijen vertegenwoordigd door tuinbouwwoordvoerders. Opvallend genoeg waren de huidige gedeputeerden als Peter Drenth (landbouw), Jan van der Meer (energie en klimaat) en Peter Kerris (ruimtelijke ordening) niet aanwezig in Opheusden om hun beleid te verdedigen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin