Doorgaan naar artikel

Bloemkool van wekenlange krapte naar overvloed

Na een periode van krapte is er zoals verwacht ruim voldoende aanbod aan bloemkool. Naar verwachting houdt de huidige marktsituatie nog wel een week of twee aan.

“Er is genoeg bloemkool om de prijs te drukken”, vat een kenner van de markt de huidige situatie enigszins eufemistisch samen. “Nee, voor de huidige prijzen op de vrije markt van minder dan 50 cent kun je geen bloemkool telen. Dan moet er geld bij.” Naar verwachting houdt het ruime aanbod Europees gezien nog wel een week of twee aan, of het moet zo zijn dat er in het buitenland sprake is van telers die eerder een punt achter hun oogstactiviteiten zetten.

Op 26 oktober was de klokprijs voor de sortering X6 bij REO Veiling 47 cent en bij BelOrta 43 cent. Op 27 oktober noteerde The Greenery 39 cent en ZON fruit & vegetables 28 cent. Ondanks het aanhoudende zachte weer met ook ’s nachts vrij hoge temperaturen is de kwaliteit van de Nederlandse bloemkool over het algemeen goed te noemen.

REO Veiling

Bij REO zijn de prijzen sinds half oktober flink gedaald. Op 14 oktober zat de klokprijs op een piek van € 2,08 voor de sortering X6; daarna ging het snel bergafwaarts tot 38 cent op 24 oktober. Op 26 oktober steeg de prijs licht naar 47 cent.

BelOrta

Ook bij BelOrta piekte de prijs op 14 oktober met € 2,08 voor de sortering X6. Daar zakte de prijs tot 42 cent op 24 oktober. Op 26 oktober werd 43 cent betaald.

Nederlandse veilingen

Bij The Greenery is de prijs voor de sortering X6 op 3 oktober € 1,49 en op 20 oktober 77 cent. Deze week zit de prijs tussen 60 en 35 cent. Bij ZON fruit & vegetables werd op 17 oktober nog € 1,55 betaald. Begin deze week zat de prijs op 60 cent, inmiddels is dat gedaald naar 28 cent.

Bloemkool in de supermarkt

Bij Jumbo is de bloemkool deze week in de actie voor € 1 per stuk. Dirk rekent € 1,69; Plus en Vomar € 1,79 en bij Dekamarkt, Coop, Jan Linders, Hoogvliet en Albert Heijn betaalt de consument € 1,89.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin