Doorgaan naar artikel

Verkoop aardwarmtetak telers doordacht en ‘niet uit paniek’

Warmtebedrijf Ennatuurlijk (met grootaandeelhouder pensioenfond PGGM) is in één klap marktleider in geothermie. Het bedrijf neemt het aardwarmtebedrijf over van tuinders in Middenmeer, ECW Geoholding.

ECW Geoholding behoort tot ECW Netwerk, waarvan telers in het Noord-Hollandse Middenmeer en directie aandeelhouders zijn. Ook de biomassa-activiteiten van ECW schuiven naar Ennatuurlijk als de verkoop definitief wordt.

Na de transactie komen de aardwarmtebronnen en installaties in handen van Ennatuurlijk. Die staan voor € 67,4 miljoen op de balans van ECW Netwerk (2021). Rabobank leende onder meer daarvoor € 47,6 miljoen aan ECW. Ennatuurlijk wordt 100% eigenaar van de biomassa- en aardwarmte-activiteiten van ECW Geoholding, maar maakt het overnamebedrag niet bekend.

ECW zal zijn overige activiteiten gewoon doorzetten. Dat is het transport van energie, water en data op Agriport, maar ook de handel en handelsondersteuning in energie. Die activiteiten zijn winstgevend. De telersprijs voor aardwarmte zal in 2022 wel flink zijn gestegen, zo blijkt uit de boeken van ECW.

Telers voerden ‘megatransitie’ uit met energiebesparing

De transactie wordt goed ontvangen in energiekringen. Ennatuurlijk weet alles over warmtenetwerken, ECW Geoholding weet alles over aardwarmteontwikkeling. Maar hoe noodzakelijk was de verkoop van het aardwamtebedrijf voor de telers in het gebied? Er is geen paniek in het gebied, zegt ECW-directeur Robert Kielstra. Het gaat niet slecht met de bedrijven. Van gedwongen verkoop is geen sprake.

“Er is fors ingezet op tweede schermen, er is 60 hectare led opgezet in één jaar. We zijn denk ik 30% minder warmte gaan gebruiken. Er is hier een megatransitie uitgevoerd.” Door de duurzame warmte is meer flexibliteit in wkk-gebruik, die meer gericht en winstgevend wordt ingezet. Kielstra noemt het flexdiensten aan de maatschappij leveren.

Verkoop aardwarmtetak noodzakelijk voor groei

De verkoop van de aardwarmtetak is echt een noodzakelijke stap voor de groei van het bedrijf. Onder Ennatuurlijk kan dat het beste. Kielstra: “In dit gebied zijn we over een paar jaar wel klaar. Als je elders in Nederland aan de gang wilt met aardwarmte, moet je nu beginnen. Dat kan het beste onder Ennatuurlijk. Zij hadden niet de expertise en kennis. Daarom zijn wij van waarde voor ze. Als we het niet zouden verkopen, zouden ze die kennis zelf ontwikkelen en misschien onze mensen wegtrekken. Iedereen wil voor het beste bedrijf werken. Dat kan onder Ennatuurlijk.”

Zonder aardwarmtetak verwacht ECW meer te ontwikkelen in energiehandel en voor datacenters in het gebied waterlevering te verzorgen.

Ennatuurlijk heeft vertrouwen in glastuinbouw

Hoe kijkt Ennatuurlijk aan tegen de kracht van de glastuinbouw? De energiecrisis zal een op de twaalf bedrijven treffen met faillissement. Ook blijven de leveringsvoorwaarden gelden na de overname.

Een woordvoerder: “Het valt niet te ontkennen dat het op dit moment stormt in de Nederlandse glas- en tuinbouwsector. Wij zijn echter ook van mening dat de tuinders met een verduurzamingsstrategie sterker uit deze storm zullen komen. Dat geldt zeker voor de klanten in Andijk en Middenmeer waar men inmiddels al vele jaren geleden heeft ingezet op duurzame bronnen als aardwarmte.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin