Doorgaan naar artikel

‘Back to Twente’

Afgelopen weekend heerlijk genoten van twee dagen fietsen in Twente.

Mooie landschappen, opgeruimde boerenerven, goed onderhouden historische landgoederen en bij de lokale bakker krijg je nog de originele Twentse krentenwegge. Iedereen leek gewoon te doen wat hij moest doen: de boer onderhoudt zijn akkers en erf, de klusjesman is met zijn busje op pad en de bakker bakt het brood. Alles netjes voor elkaar, die Tukkers.

Schrijnend tekort aan personeel

Hoe schril lijkt het contrast als je na zo’n fietstocht de krant openslaat of het NOS Journaal aanzet. De NS die door personeelstekort 10% minder gaat rijden, rechters die zaken niet op tijd kunnen afronden, politie die veel aangiften laat liggen, de bouw die geen vergunningen krijgt, de zorg die vastloopt, het basisonderwijs dat naar vier dagen per week gaat en huisartsenposten die permanent onderbezet zijn. Alle essentiële sectoren hebben een schrijnend tekort aan mensen en de situatie verergert ieder kwartaal.

Hoe kregen we dat toen voor elkaar?

Hoe was dat dan in mijn jeugd. Er was altijd een onderwijzer voor de klas, bij de huisarts kon je op dezelfde dag terecht, er werd overal gebouwd en op ‘oom agent’ kon je rekenen als er iets aan de hand was. Hoe kregen we dat toen voor elkaar? Immers de arbeidsparticipatie was een stuk lager dan nu en we hadden ook niet de beschikking over computers en geautomatiseerde systemen die een boost aan de productiviteit hebben gegeven. We hebben met z’n allen nog nooit zoveel arbeidsuren gemaakt als nu en tegelijkertijd krijgen we het werk niet meer geklaard.

Een blik op mijn eigen werkdag maakt veel duidelijk

Waar zijn we toch allemaal zo druk mee en waarom krijgen we de essentiële taken in dit land niet meer georganiseerd. Een blik op mijn eigen werkdag maakt veel duidelijk. Een eindeloze stroom mailtjes om iedereen te informeren en zaken af te stemmen, formulieren die ingevuld moeten worden, rapportages die op tijd binnen moeten zijn, complexere vergunningaanvragen met steeds meer vragen, inspectiediensten die langs komen, jaarstukken die gepubliceerd moeten worden, omgevingsmanagement met de buurt en tenslotte natuurlijk de urenverantwoording om te bewijzen dat ik niet heb zitten duimendraaien.

Ernstig overgeorganiseerd

Zouden we de steeds maar groeiende behoefte aan controle en bureaucratie niet eens snel moeten verminderen, zodat werknemers in dit land weer aan hun kerntaken toekomen? We willen het blijkbaar met z’n allen zo goed regelen dat we niet meer in de gaten hebben dat we ernstig overgeorganiseerd zijn en ons zelf en daarmee onze doelen behoorlijk in de weg zitten.

Bekijk meer

Share this

Radbouw Vorage
Radboud Vorage

Ondernemer Geothermie Nederland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin