Doorgaan naar artikel

Limburg steekt miljoenen in ontwikkeling tuinbouw

De provincie Limburg heeft haar ontwikkelingsprogramma Limburgse Land- en Tuinbouw Loont voor de periode 2016 tot en met 2019 uitgewerkt.

In totaal wordt 20 miljoen euro gestoken in bijvoorbeeld het ontwikkelen van de voorlopers (6,5 miljoen euro), in het effect van de bedrijven op de omgeving (8 miljoen euro) en in het afbouwen (3,5 miljoen euro). Belangrijk onderdeel van de plannen is de versnellingsagenda tuinbouw in Limburg. Ook is een bijdrage voorzien van een ton aan Coalitie HOT in het Westen van het land.

De provincie Limburg introduceert een nieuw model waarlangs ondernemers keuzes kunnen maken: de ondernemersrotonde. Veel ondernemers moeten keuzes maken, onder meer om te stoppen. De voorspelling is dat twee derde van de bedrijven de komende 20 jaar stopt.

Rabobank

Volgens Hans de Kinderen, directeur Bedrijven van Rabobank Weerterland en Cranendonck, zullen in de regio in 2035 nog 500 primair bedrijven over zijn, waarvan er 100 produceren voor de open exportmarkt, 100 bedrijven onderscheiden zich met verbrede land- en tuinbouw en 300 bedrijven telen in een gesloten keten. Hij schrijft dat in een bijdrage aan het rapport over het investeringsprogramma. De Kinderen is ook voorzitter van de begeleidingscommissie Economische Actieprogramma Agribusiness Keyport 2020.

Onhoudbare positie

De provincie signaleert dat juist de bedrijven die het minder goed doen en zonder toekomstperspectief niet kunnen investeren en een relatief grote impact hebben op hun omgeving. “Dit is een grote opgave en onhoudbare situatie, die alleen met een beperkte impuls van de overheid niet wordt opgelost.”

Provinciesteun

Limburg investeert naast dit programma ook in het Brightland Campus en Greenport Venlo en kent financiële constructies om ondernemers te trekken naar concentratiegebieden voor glastuinbouw. Vorig jaar kende de provincie een pachtconstructie toe voor nieuwbouw van kassen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin