Doorgaan naar artikel

Bijen in kleine volkjes voor zaadproductie

Beroepsimkerij De Werkbij in Rhenen is het gelukt om kleine bijenvolken te produceren voor de bestuiving bij zaadveredelingsbedrijven.

Bijen gaven in een proef bij een zaadveredelingsbedrijf een verassend goede bestuiving, in vergelijking met gebruikelijke hommels en vliegen. Bijen weten de bestuiving in een kortere tijd te realiseren.

Kleine volkjes

De Werkbij is erin geslaagd om voor dit specifieke doel hele kleine volkjes te maken, met slechts een tiende van de inhoud van een gangbare bijenkast voor productieteelten. Dat vraagt meer dan alleen voor een kleiner formaat kast en ramen kiezen. Omdat de bijen met een kleiner aantal zijn, is een aangepaste ventilatie nodig.

Vertragen

Ook is een koningin geselecteerd die iets trager is dan bij grote kasten voor honingproductie in een relatief korte periode. Anders zou de broed-ontwikkeling in zo’n kleine kast al heel snel afgerond zijn, en de bijenactiviteit te snel stil komen te liggen. Ook het voeren is aangepast op het iets remmen van de broed-ontwikkelingssnelheid.

Sneller schakelen

Een voordeel is ook dat bijen vrij snel uit te leveren zijn. Hommels moeten meestal ruim van te voren besteld worden, waardoor het moment van uitleveren niet altijd samenvalt met het optimale moment voor bestuiving.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin