Doorgaan naar artikel

Nature: Combinatie middelen heeft extra effect op bij

Imker haalt in een koolzaadveld in Nieuwolda honing van zijn bijen binnen. - Foto: Dennis F. Beek

Imker haalt in een koolzaadveld in Nieuwolda honing van zijn bijen binnen. - Foto: Dennis F. Beek

Het opgetelde effect op bijen van verschillende op elkaar inwerkende gewasbeschermingsmiddelen is groter dan tot nu toe aangenomen.

Dat stellen Britse en Franse wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Combinatie factoren

Volgens de onderzoekers is wel gekeken naar de afzonderlijke effecten van chemische gewasbeschermingsmiddelen, parasieten en andere natuurlijke invloeden op bijen, maar is tot nu toe niet goed in kaart gebracht hoe die verschillende factoren op elkaar inwerken. De onderzoekers bekeken de gegevens van 90 studies waarbij het effect van 356 factoren op bijen in ogenschouw werden genomen. Het gaat daarbij om gewasbeschermingsmiddelen, parasieten en andere natuurlijke stressoren.

De onderzoekers komen tot de conclusie dat het effect op de bijensterfte groter is door de combinatie van verschillende factoren dan wanneer de afzonderlijke effecten van die factoren bij elkaar zouden worden geteld.

Type stressor

Toen de onderzoekers de analyse uitsplitsten naar type stressor, zagen ze sterke aanwijzingen dat de op elkaar inwerkende landbouwchemicaliën de bijensterfte extra beïnvloeden. Invloeden waar bijen in de natuur mee zijn geëvolueerd, zoals parasieten of ondervoeding, blijken geen extra effect te hebben als die met elkaar worden gecombineerd.

Delen

Jan Braakman
Jan Braakman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin