Doorgaan naar artikel

Start-up test kunstmatige bestuiving van fruitbomen

Het Israëlische technologiebedrijf Edete Precision Technologies for Agriculture gaat commerciële veldproeven doen met kunstmatige bestuiving in amandelboomgaarden in de Australische staat Victoria. De start is in augustus, als de amandelbomen beginnen te bloeien.

Het systeem van Edete begint met het mechanisch verzamelen van bloemen, het scheiden van stuifmeel van de helmknoppen en andere bloemdelen en het produceren van puur stuifmeel. Met de gepatenteerde methode van het bedrijf lukt het om de pollen goed levenskrachtig te houden. Zo kunnen ze meer dan een jaar worden bewaard. Het meest geschikte stuifmeel wordt op de productiebomen aangebracht met behulp van het een robotbestuivingssysteem.

Onbemande trekkertjes

Op een video van het bedrijf is te zien hoe in een boomgaard achter onbemande trekkertjes machines met horizontale en verticale armen met blaasmonden langs de bomen gaan en ze bestuiven. De armen bewegen voortdurend om de contouren van de bomen nauwkeurig te volgen. De apparatuur kan zowel overdag als ’s nachts werken en is onafhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Tekst gaat door onder de video

De pollenoogst en bijbehorende gerobotiseerde bestuiving heeft volgens Edete in Israëlische amandelboomgaarden geleid tot substantieel hogere opbrengsten dan waar alleen sprake was van natuurlijke bestuiving.

Afname van natuurlijke bestuivers

De zoektocht van start-up Edete naar een alternatief voor natuurlijke bestuiving is ingegeven door de ‘alarmerende afname of zelfs verdwijnen’ van natuurlijke bestuivers, met name honingbijen. Daardoor, aldus Edete, komt de voedselvoorziening en -diversiteit onder grote druk. Maar ook zou de kunstmatige bestuiving in financieel opzicht een alternatief zijn voor natuurlijke bestuiving door honingbijen. De kosten voor bijenkorven en bijenkorfdiensten lopen in de honderden miljoenen euro’s per jaar.

De focus ligt nu eerst op amandel, maar Edete wil het systeem van 2023 ook voor andere vruchtbomen breed uitrollen.

Geen kunstmatige bestuiving bij Nederlandse appels of peren

Jan Peeters van het adviesbureau Fruitconsult in Randwijk kent het fenomeen kunstmatige bestuiving. “Je ziet het bij amandelen en kiwi‘s. Voor de bestuiving van Nederlandse appels en peren is het niet aan de orde. Dat doen wilde en gecultiveerde bijen, zweef- en rouwvliegen voldoende. Je moet er bij appels of peren niet aan denken dat iedere bloesem een vrucht geeft. De boom zou ze niet kunnen dragen. We streven niet naar een maximale zetting, we mikken op een redelijke zetting.”

Bestuiven met drone

Overigens is in de VS enkele jaren geleden een drone gebruikt om appels te bestuiven. Drones zouden effectief zijn onder koude omstandigheden, als bijen niet vliegen. Uit proeven in amandelen en kersen blijkt een drone binnen een uur meer te bestuiven dan bijen dat in twee weken kunnen.

Share this

Afbeelding
Leo Tholhuijsen

Freelance redacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin