Doorgaan naar artikel

60 miljoen voor Topsector Tuinbouw

Image

De tuinbouw krijgt 60 miljoen euro toegekend van de 152 miljoen die was gevraagd als bijdrage uit het Topsectoren-budget van het kabinet.

Dat maakte Loek Hermans vorige week bekend tijdens de Voorjaarsconferentie van Greenport Holland in de Oude Citrusveiling in Rotterdam.

Volgens Hermans is er vanuit het departement van ELI voldoende druk op de bezuinigingsonderhandelingen die VVD, CDA en PVV nu in het Catshuis voeren, om er voor te zorgen dat het budget voor de Topsecgtoren ongemoeid zal blijven. Het voor 2012 toegezegde bedrag van 60 miljoen zal in ieder geval intact blijven.

De overheidsbijdrage bestaat voor een groot deel uit geld dat bij diverse wetenschappelijke instituten en diensten al voor land- en tuinbouw beschikbaar was. Bij de Dienst landbouwkundig Onderzoek komt 14 miljoen vandaan, bij het Nederlands Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) komt 11 miljoen beschikbaar en ook de KNAW en TNO trekken jaarlijks 1,5 en 1 miljoen euro uit voor onderzoek dat past binnen een van de vier thema’s die door het Topteam T&U zijn benoemd: Meer met minder, Voedselveiligheid en –zekerheid, Gezondheid en welbevinden en Samenwerkende waardeketen. TNO gaat bijvoorbeeld onderzoek doen naar microbiële gevaren in de groente- en fruitketen.

Het bedrijfsleven zet voor 2012 in totaal 132 miljoen achter de projecten. Dat bedrag zal oplopen tot 160 miljoen in 2016. Geld is er, naast de genoemde gebieden ook voor de strijd die de tuinbouw de komende jaren op de krapper wordende arbeidsmarkt zal moeten voeren om de schaarsere goed geschoolde werkers.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin