Doorgaan naar artikel

Eén zwaluw 
maakt nog geen zomer

De blik raakte wat somber. De ene onheilstijding na de andere daalde het afgelopen jaar over de glassector neer. Bureau McKinsey voorop, met voorlopig Cees Veerman als aanjager van een traject om de sector nieuw leven in te blazen.

Hun analyse is helder. Herstel van de marktpositie komt niet aanwaaien. De telers moeten meer samenwerken. De kwaliteit van het product moet omhoog. Er zijn nieuwe strategieën nodig. Het initiatief ligt bij de telers zelf. Er klonken geluiden dat 60 procent van de telers in bijzonder beheer bij de bank zat. Steeds vaker ook volgden daadwerkelijk faillissementen.

Prijzen krabbelen op

Ondertussen krabbelde de prijs van tomaten, komkommers, paprika’s en uiteindelijk ook aubergines op. Zonder veel rumoer, en in bijzonder korte tijd. De komkommer steekt er qua bedrijfsresultaten bovenuit, met omzetten tot €60 per vierkante meter tegen €35 kosten. Paprika’s tikken een netto-winst (exclusief bankkosten en waardevermindering) van €15 per meter aan, tomaten € 9,50 per meter. Gelukkig, want als er één sector hier aan toe is, is het de glastuinbouw wel. Voor de meeste bedrijven geeft het goede seizoen wat lucht. De scheve balans kan iets rechtgetrokken worden. Het is hard nodig want de financieringskosten zijn torenhoog. Soms is er ook ruimte om achterstallig onderhoud te verrichten, of zelfs beperkt te investeren.

Oorzaak in Spanje

Goed nieuws dus, voor de telers én ook voor de toeleverende industrie. Is die wat sombere blik op de sector dan vertroebeld? Nee, Veermans analyse staat nog steeds, de oplossingsrichting idem. Het goede jaar 2015 geldt vooralsnog als een uitzondering. Bedrijfsadviseur Peter Nugteren van Flynth houdt het in deze editie van Groenten&Fruit op een ‘incident’. De oorzaak ligt in Spanje: een koud voorjaar en te hete zomer. Spaans product kwam pas laat weer op de markt. Alleen in de komkommerteelt slonk het areaal.

Ofwel, pak het moment, maar verlies de ingezette koers via de ­Federatie VruchtgroenteOrganisatie zeker niet uit het oog. Een zwaluw maakt nog geen zomer. Het is te gevaarlijk om van incidenten afhankelijk te zijn.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin