Doorgaan naar artikel

Zuid-Holland: miljoenen voor glastuinbouw nog in portefeuille

De provincie Zuid-Holland heeft miljoenen voor duurzaamheidsinvesteringen in het glastuinbouwproject Glasparel Plus nog in portefeuille. Dat blijkt uit de jaarstukken van Zuid-Holland.

Op 19 mei 2015 is wel subsidie verleend voor een project om hemelwater als gietwater te gebruiken voor een bedrag van in totaal € 2.445.000 (over drie jaar). Daarvan is € 1,2 miljoen toegekend voor 2015, maar nog niet uitgegeven.

Ook voor het energieweb in het project is een reservering gedaan van drie miljoen euro door de provincie. De subsidie is nog niet aangevraagd, maar volgens de provincie is een sluitende businesscase nog in voorbereiding.

Voor het gebiedje Knibbelweg-Oost is ook 1,5 miljoen euro gereserveerd voor waterhergebruik (hemelwater als gietwater en minimaliseren afvalwaterstromen). Ook hier is de subsidie nog niet aangevraagd door vertraging van glastuinbouwontwikkeling.

Het gaat om middelen van de voormalige nota ruimte die zijn benut voor subsidiëring van het project Glasparel Plus voor de duurzaamheidsambitie om hemelwater als gietwater te benutten voor de nieuwe glastuinbouwbedrijven.

Grondbank

Zuid-Holland participeert verder in een grondbank Zuidplas voor dat gebied, met 300 hectare in portefeuille voor kassenbouw en woningbouw.  Voor waardeverlies heeft de grondbank een verliesvoorziening van 24 miljoen euro opgenomen in de begroting. De voorziening is daarmee afgenomen in 2015. Het jaar ervoor werd nog rekening gehouden met een verlies van 30 miljoen euro.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin