Doorgaan naar artikel

Wegvallen CO2 brengt telers in problemen

Honderden glastelers dreigen komende weken ernstig in de problemen te raken doordat ze geen of te weinig beschikking hebben over CO2.

Bij de raffinaderij van Shell vindt momenteel een grote onderhoudsoperatie plaats, waardoor de CO2-productie vanaf eind week 18 voor een periode stil zal liggen. Abengoa, dat dit normaal gesproken voor een belangrijk deel zou moeten opvangen, vroeg eind april uitstel van betaling aan omdat het Spaanse moederbedrijf in financiële problemen verkeert. De bedoeling was om de productie te continueren totdat er een koper of een doorstart is voor het goed draaiende Nederlandse bedrijf. Maar de productie ligt echter al enkele dagen stil. Het is nog niet bekend wanneer deze weer wordt opgestart.

Alternatieve inkoop mislukt

Het is OCAP niet gelukt om elders in Europa CO2 in te kopen. Directeur Jacob Limbeek is verbaasd en gefrustreerd over de situatie. “Voor de Nederlandse glastuinbouw is de beschikking over voldoende CO2 van levensbelang. Wij kunnen slechts in een deel daarvan voorzien. En nu dus helemaal niet, terwijl een paar kilometer verderop schoorstenen tonnen CO2 uitstoten. Dat is heel frustrerend. Heel Nederland wil de hoeveelheid uitgestoten CO2 terugdringen. De tuinbouw heeft die CO2 dringend nodig en kan daarmee tonnen aardgas besparen. Maar het lukt maar niet om die twee behoeftes goed met elkaar te matchen. En daar dreigt niet alleen het milieu, maar ook de tuinbouw de dupe van te worden.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin