Doorgaan naar artikel

Rabo: modernisering leidt tot areaalstijging glasgroente 2017

Bij tomaat en paprika verwacht de Rabobank een areaalstijging van respectievelijk minimaal 50 tot 60 hectare in 2017.

De voorspelling is gebaseerd op op dit moment bekende bouwprojecten. “Ten opzichte van het huidige areaal is dat relatief beperkt.  Niemand zit op meer volume te wachten maar na enkele jaren van stilstand moet de modernisering wel op peil blijven”, aldus sectormanager tuinbouw Cor Hendriks.

De Rabobank verstrekt terughoudend volgens afspraken in coalitie HOT. Het is afwachten hoe de markt dit oppakt. “We gaan er van uit dat dit een areaaluitbreiding is, omdat er beperkt sprake zal zijn van teeltverschuivingen. Dit zijn niet de minste bedrijven. Wij vragen aan ondernemers een goed onderbouwde marktparagraaf met daarin hun structureel onderscheidend vermogen met scenario’s en eventuele alternatieven. Voor deze individuele bedrijven is het een versterking van hun onderneming. De ondernemers hebben ook in de mindere jaren rendementen gemaakt.”

Telers ervaren dat het moeilijk was om financiering te krijgen, ondanks goede argumenten voor het individuele bedrijf. Eén paprikateler kan met de uitbreiding bijvoorbeeld dagelijks alle kleuren snijden en zo dagvers leveren aan zijn grote klant. Is dat een sterk uitbreidingsargument? Hendriks:  “Dat is niet de enige vraag die we stellen. We stellen ook de vervolgvraag: Wat gebeurt er na 2017? Welke alternatieven heb je als klanten wegvallen. Hoe zit de keten in elkaar en wat heb jij deze te bieden en omgekeerd, bijvoorbeeld.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin