Doorgaan naar artikel

‘Vertraging aardwarmte Trias Westland’

In de aanbesteding van booractiviteiten voor warmte op 4 kilometer is het Trias Westland niet gelukt een hoofdaannemer te vinden.

Daardoor is er nog geen financiële eindovereenkomst en loopt de start van de boring vertraging op. Dat schrijft de organisatie in een nieuwsbrief vrijdagmiddag. “Helaas hebben we op deze vraag geen passend voorstel uit de markt gekregen. We hebben moeten vaststellen dat boorbedrijven nog niet zijn ingericht om een dergelijke rol op zich te nemen. Dit betekent dat we een stap terug moe­ten in het proces en het werk anders in de markt moeten zetten. Besloten is niet meer te werken met een hoofdaan­nemer voor de booractiviteiten. Hier­door sluiten we maximaal aan bij de standaarden in de markt. Ondanks dat dit een aantal maanden vertraging be­tekent, zijn we ervan overtuigd dat deze aanpak tot een beter resultaat leidt.”

Gunningsprocedures

Andere partners zijn wel gevonden via gunningsprocedures. Het ontwerp en de realisatie van de bovengrond­se installaties zijn gegund aan VB Geo Projects, onderdeel van VB Group. Het bedrijf in De Lier heeft veel ervaring in de aanleg van warmte-installaties en ook specifiek voor geothermi­sche installaties. De CAR (Construction Allrisk) verzekering is ge­gund aan Delta Lloyd, koploper in Nederland bij het verzekeren van geothermieprojecten. De ver­zekering heeft alleen betrekking op de realisatie. Elk bouwproject heeft een dergelijke verzekering voor schade. De verzekering heeft met name betrekking op de boring, maar ook op de realisatie van de bovengrondse installaties, het warmtenet.

Tuinders

48 tuinders (één extra tuinders sloot zich alsnog aan) hebben zich verbonden aan het diepe aardwarmteproject Trias Westland. Ze vertegenwoordigen samen meer dan 28 MW aan warmte, waar de business case rekende op minimaal 25 MW. en de gemeente Westland voor maximaal 6,5 miljoen euro garant staat. Naar verwachting eind 2018 zijn alle tuinders aangesloten op het netwerk, maar de warmtelevering begint al eerder aan tuinders die dichtbij de bron zitten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin