Doorgaan naar artikel

Oeso wil einde aan tuinderskorting energiebelasting

Als het aan de Oeso ligt raakt de glastuinbouw zo snel mogelijk haar korting op de energiebelasting kwijt. In een gisteren gepresenteerd rapport legt de Oeso een bom onder overheidssubsidies op het gebruik van fossiele brandstoffen.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling heeft in het rapport berekend dat er wereldwijd voor 160 miljard aan subisidies en belastingvoordelen worden gegeven voor het gebruik van fossiele brandstoffen. “Afschaffen en met dat geld armoede en milieuvervuiling bestrijden”, aldus Oeso-topman Angel Gurria bij de presentatie van het rapport.

Hét Nederlandse voorbeeld was de rode diesel, die twee jaar geleden is afgeschaft. Boeren en tuinders konden goedkoper tanken, wat de schatkist 228 miljoen euro kostte. Nu is de grootste fossiele subsidie de korting voor glastuinbouw op de energiebelasting. Dat scheelt de staat jaarlijks zo’n 95 miljoen euro. Daarnaast zijn er nog wat kleinere subsidies op belasting voor stookkosten van kerken en andere non-profitorganisaties, die alles bij elkaar zo’n 30 miljoen aan fiscale opbrengsten schelen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin