Doorgaan naar artikel

Inspectie SZW: Retail dwingt tot veilige kassen

De Inspectie SZW heeft geen verbetering aangetroffen in naleving van veiligheids- en gezondheidsvoorschriften in de glastuinbouw.

Wel signaleert de dienst dat grotere bedrijven taken als onderhoud uitbesteden en dat bedrijven beter scoren als ze werken voor supermarkten met extra eisen voor personeel. Die professionalisering heeft de landelijke scores niet naar beneden gebracht. De zeer forse internationale concurrentie in de glastuinbouw zorgt ervoor dat veel telers teveel gericht zijn op productie draaien, stelt de dienst.

Toch kan de inspectiedienst niet zeggen dat de glastuinbouw een buitengewoon slecht presterende sector is. Bij 63 procent van de geïnspecteerde bedrijven zijn overtredingen aangetroffen. Dit percentage overtredingen is iets hoger dan het gemiddelde percentage van alle door de Inspectie in 2014 uitgevoerde inspectieprojecten gericht op de arbeidsomstandigheden (60 procent).

De inspectiedienst heeft een aantal tendensen gesignaleerd bij bedrijven die ze nu opnieuw bezocht heeft. Regelmatig zijn bedrijven overgestapt op een andere teelt zoals fruit of potplanten, omdat de teelt van glasgroente niet rendeerde. Ook zetten bedrijven steeds minder kinderen en jeugdigen in. In plaats daarvan geven zij de voorkeur aan de inzet van arbeidsmigranten. Deze hebben minder begeleiding nodig, waardoor de voortgang en continuïteit beter gewaarborgd is

Grote verschillen trof de dienst aan op gebied van spuitregistratie, waarbij in tien gevallen ook de termijn van twee weken voor jeugdigen niet werd nageleefd.

Bij 195 van deze bedrijven zijn overtredingen aangetroffen het afgelopen anderhalf jaar. In totaal gaat het om 409 overtredingen. De werkzaamheden werden 22 keer stilgelegd in verband met ernstig gevaar voor personen. Ruim 22 procent van de overtredingen had te maken met blootstelling aan gevaarlijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin