Doorgaan naar artikel

Brabant: Elke teler mag kas bouwen in Prinsenbeek

De provincie Noord-Brabant mag de gemeente Breda opleggen het glastuinbouwgebied Prinsenbeek open te stellen voor telers uit heel Nederland.

De beperking die de gemeente heeft opgelegd aan vestiging – voor alleen in de regio gesaneerde bedrijven – moet uit het bestemmingsplan genomen worden, oordeelt de Raad van State. Met de planregels voor Prinsenbeek wordt nieuwvestiging van en omschakeling naar een glastuinbouwbedrijf ernstig beperkt door deze afhankelijk te maken van sanering van een glastuinbouwbedrijf in de regio Breda. Hiermee wordt het vestigingsgebied beperkt.

Ook vindt het college van gedeputeerde staten Noord-Brabant de herkomst van het glastuinbouwbedrijf niet ruimtelijk relevant en zouden ook telers uit andere delen van Nederland zich in Prinsenbeek mogen vestigen.

Sinds 2003 ontwikkelt de opgerichte Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM) dit gebied. De Brabantse gemeente weigerde eerder twee glastuinbouwbedrijven vestigingstoestemming door vast te houden aan het bestemmingsplan. De Raad van State keurde dat goed.

Het glastuinbouwgebied Prinsenbeek is aangewezen als vestigingsgebied voor glastuinbouwbedrijven in het glastuinbouwbeleid van de provincie Noord-Brabant. Maar in de directe omgeving is er weerstand tegen de realisatie van kassen op deze locatie. Met name aantasting van het landschap en natuur wordt door tegenstanders als argument gebruikt.

De provincie Noord-Brabant heeft het glastuinbouwbeleid sindsdien echter veranderd. Met het uitkopen van de Rabobank is de provincie financieel betrokken bij ontwikkeling van Nieuw-Prinsenland. Dat gebied vol krijgen is nu van het grootste belang voor Noord-Brabant.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin