Doorgaan naar artikel

Druk op resultaat ZON door krimp omzet

Het resultaat van ZON stond in 2014 onder druk door lagere volumes. Toch is de afzetorganisatie tevreden omdat dit resultaat gepaard ging met lagere provisies.

Eén van de oorzaken is de daling in het volume, maar opvallend genoeg met een stabiele gemiddelde prijsvorming. De totale omzet bedroeg 342 miljoen euro (2013: 362 miljoen euro). Dat leidt ook tot een lager resultaat na belastingen van 511.000 euro (1,27 miljoen euro in 2013), maar ZON keert een deel van die winst uit aan de telers en voegt 294.000 euro toe aan de algemene reserves.

ZON had in 2014 de heffingen voor telers verlaagd en zou zonder die verlaging dus op een hoger resultaat zijn uitgekomen.

ZON verwacht in 2015 de veilkosten gelijk te houden. Het forse verlies in met name glasareaal dit seizoen leidde er al toe dat ZON het personeelsbestand met 10 procent verminderde. Dat houdt ook weer gelijke tred met de daling van het aantal leden van 304 naar 271 leden dit jaar. Daarmee is dit jaar voor  het eerst het aantal leden onder de driehonderd gekomen. ZON zag 22 leden gedwongen stoppen in 2014.

Nieuwe voorzitter

Aubergineteler Sjraar Hoeijmakers uit Horst is in de bestuursvergadering van ZON van 23 april gekozen tot de nieuwe voorzitter van het bestuur van telersvereniging ZON. Hij volgt hiermee Ton Reijnders op. De organisatie kiest wisselend een voorzitter met een bedrijf in de vollegrond en glasteelt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin