Doorgaan naar artikel

‘Telers moeten meer risico nemen op tuinland’

De provincie Noord-Brabant wil 75 miljoen euro steken in het glastuinbouwgebied Nieuw-Prinsenland. Een voorwaarde is wel dat Brabantse boeren en tuinders meer risico op zich nemen. Daarover zijn volgens Brabant al afspraken gemaakt.

ZLTO zou via NCB-Ontwikkeling in dit reddingsvoorstel een groter risico aanvaarden voor het niet-slagen van de ontwikkeling van meer dan 200 hectare tuinland in het project AFC Nieuw-Prinsenland. De provincie zal dan de Rabobank uitkopen in de tuinbouwontwikkelingsmaatschapij TOM.

Dat blijkt uit een statenvoorstel voor de Brabantse commissie Transitie Stad en Platteland om de toekomst van het glastuinbouwgebied te verzekeren.  Het alternatief voor Noord-Brabant is de grond (200 hectare) zo snel mogelijk afstoten.  De Rabobank ziet niets in een extra financiële injectie van TOM en verhoogde vanwege de risico’s juist de rente. Zonder maatregelen komt de TOM dit jaar in financiële problemen.

Risico’s

De provincie maakt ook een calculatie van die risico’s. NCB-Ontwikkeling zou voor 14 miljoen euro garant moeten staan voor verliezen op het project. Zo bestaat het risico op het niet volledig ontwikkelen of tegen lagere prijzen uitgeven van gronden. De provincie schat de kans op 30 procent lagere meterprijzen op 5 procent. Als die prijsdaling wel plaatsvindt, kost het de provincie en NCB-Ontwikkeling maximaal 29 miljoen euro. Ook een langere uitgiftetermijn van vijf jaar kan tot 9,6 miljoen extra extra kosten leiden.  De VVD wil ook weten van VVD-gedeputeerde Yves de Boer hoe hard de afspraak is met NCB-Ontwikkeling over de garanties.

VVD-statenlid Hubert Koevoets zegt in deze fase niet te kunnen inschatten wat de risico’s van de provincie zijn op het glasgebied Nieuw-Prinsenland. De VVD is voorstander van de lening door de provincie, mits de risico’s aanvaardbaar zijn.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin