Doorgaan naar artikel

Geen zicht op nog te bouwen kassen

Uit onderzoek in de provincie Zuid-Holland wordt niet duidelijk hoeveel papieren glas in de provincie aanwezig is.

Dat zijn percelen waar kassen op mogen verschijnen, maar nu nog niet zijn ingericht. Dat blijkt uit het onderzoek ‘inventarisatie verspreide glastuinbouw in Zuid-Holland’ van het bureau Início. Het bureau sprak daarvoor met de gemeentes uit de provincie, maar kon in veel gevallen niet achterhalen wat op papier de uitbreidings- of nieuwbouwmogelijkheden zijn.

Wel berekende Inicio dat in totaal in de provincie 378 hectare verspreid glas aanwezig is. Dat zijn kassen waarvan de provincie wil dat ze verplaatst worden naar aangewezen gebieden. Sinds 2007 zijn voor circa 258 hectare verspreid glas met de provincie afspraken gemaakt voor sanering of verplaatsing, waarvan momenteel ongeveer de helft is uitgevoerd. In totaal wordt in Zuid-Holland 11,5 hectare kas gebruikt voor een andere bestemming dan tuinbouw, zoals caravanstalling.

Van 160 hectare verspreid glas wordt transformatie van het gebied verwacht of is het al vastgelegd. Voor ruim 43 hectare wordt verwacht dat de bedrijven stoppen door huizen te bouwen op de percelen. Een vrijwel gelijk areaal valt onder een provinciale regeling.

Gedeputeerde Govert Veldhuizen van Zuid-Holland pleit voor een nieuwe sloopregeling in Zuid-Holland, waardoor extra glas opgeruimd kan worden. Daarvoor is circa 25 miljoen euro nodig in een volgende collegeperiode.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin