Doorgaan naar artikel

Koppert Cress met nieuwe kas naar ‘CO2-positief’

Foto: Ton van der Scheer

Foto: Ton van der Scheer

Koppert Cress opent vandaag officieel een nieuwe kas die CO2-neutraal is en toegaat naar CO2-positief.

Met het Greenhouse Gala for Charity opent Koppert Cress vandaag een nieuwe kas van 7.000 vierkante meter. Deze moderne kas, voorzien van diffuus dekglas en het nieuwste type watergekoelde led-belichting, voldoet aan de strenge eisen van hygiëne en voedselveiligheid. Het productiebedrijf van cressen wil zo snel mogelijk fossielvrij en CO2-neutraal zijn.

“Vanwege de verschillende soorten kiemproducten die we telen, zijn we beducht voor de heetste zomers”, zegt directeur Rob Baan. “Afgelopen zomer met die extreme hitte was het kiemtraject lastig. De nieuwe kas kunnen we daarom terugkoelen naar 17 graden Celsius. Dat is beter voor de kieming van de cressen.”

Tailormade leds

De nieuwe afdeling is voorzien van de nieuwste generatie led-lampen van Lemnis. Na uitvoerig onderzoek zijn deze leds klantspecifiek geproduceerd met een lichtpatroon dat goed is voor de smaak van de cressen. De led-lampen worden door middel van water gekoeld. De warmte van het water gaat in ondergrondse opslag en is later weer te gebruiken om de kas te verwarmen.

Voor het verwarmen en koelen van de kas maakt Koppert Cress gebruik van zonne-energie (zonneboilers), warmte-koudeopslag (WKO), warmte uit slootwater en groene stroom. Met aardwarmte van Warmtecoöperatie Polanen, waar het bedrijf bij betrokken is, moeten in de zomer de warmtebronnen verder worden aangevuld. Door deze warmte uit de opslag in de winter te gebruiken, hoeft er geen gas te worden gestookt.

CO2 nog compenseren

Baan: “Als volgend jaar deze warmtecoöperatie aardwarmte kan gaan leveren, kunnen we naar ons all-electric doel toe werken. We gaan dan helemaal van het gas af en kunnen dan zelfs CO2-positief worden.” Om de CO2 van dit jaar te compenseren maakt hij € 50.000 over naar een bamboeproject in Oeganda (Afrika) en volgend jaar nog € 20.000.

Delen

Image
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin