Doorgaan naar artikel

‘Uw vrienden in de stad’

Heeft u vrienden in Den Haag? Waarschijnlijk meer dan u nu denkt.

Het ligt er ook maar net aan hoe u ‘vriend’ definieert. En waar u aan denkt bij ‘Den Haag’. Voor tuinders in Zuid-Holland is Den Haag niet alleen de plek waar Mark Rutte in zijn torentje zit, maar ook de provinciehoofdstad.

Warme gevoelens

Ook dat roept misschien nog niet zoveel warme gevoelens op. Of onderschat ik nu het aantal tuinders dat bij het woordje provincie wel degelijk een glimlach niet kunnen onderdrukken? Bijvoorbeeld omdat een investering die hun bedrijf verder helpt mede mogelijk werd of wordt gemaakt door ‘de provincie’?

Rijke bestuurslaag

Het is namelijk een relatief rijke bestuurslaag, die haar surplus aan liggende gelden liever belegt in regionale bedrijvigheid dan het in ’s Rijks schatkist te moeten storten.

Het is ook de bestuurslaag waar telers mee overhoop kunnen liggen. Bijvoorbeeld over de uitbetaling van wildschade. Of over de grenzen die de provincie ondernemers oplegt als ze willen uitbreiden op plekken en met bedrijfsbezigheden die Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten niet welgevallig zijn.

Bondgenoten van de tuinbouw

Maar toch, de provinciale bestuurders die ik de afgelopen weken sprak, dat leken mij per saldo toch wel degelijk bondgenoten van de tuinbouw. Dat houdt vast verband met hun politieke kleur. Het zijn bijna altijd CDA’ers die zich de tuinbouwportefeuille toe-eigenen. Of hem uit een soort automatisme toegeschoven krijgen.

De automatische wederzijdse band tussen tuinbouw en CDA is al een tijdje niet meer zo heel vanzelfsprekend

Maar de automatische wederzijdse band tussen tuinbouw en CDA is al een tijdje niet meer zo heel vanzelfsprekend. De VVD krijgt al een tijdje de meeste stemmen vanuit de tuinbouw. En langs de andere kant: D66 liet zich verleden week het allervriendelijkst uit over de arbeidsmigranten die we welkom zouden moeten heten, niet in de laatste plaats vanwege het werk dat ze doen voor tuinders.

Veel GroenLinks-vrienden

En vrienden hoef je niet alleen in de politiek te zoeken. Vorige week kondigden NAJK, Plattelandsjongeren.nl en Slow Food Youth Network aan dat ze jonge foodies uit de stad een soort maatschappelijk verbindende diners op boerenerven willen laten organiseren: boerbistro.nl. Zal blijken dat we ook gewoon heel veel GroenLinks-vrienden hebben.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin