Doorgaan naar artikel

130 paprikabedrijven in monitoring fruitmot

Dit seizoen staan 130 paprikatelers en exportbedrijven onder controle op Afrikaanse fruitmot om te mogen exporteren naar de Verenigde Staten en zes tomatenbedrijven voor Tuta absoluta.

Vorig jaar lag dat aantal voor de Afrikaanse fruitmot op 141, een jaar waarin relatief veel bedrijven zich aanmeldden. Dat stelt controlebureau KCB desgevraagd.

Het aantal tomatenbedrijven dat in een soortgelijk Tuta absoluta programma deelneemt is stabiel op zes, drie voor de VS en drie voor Canada. Vorig jaar was het drie tomatenbedrijven toegestaan te exporteren naar zowel de VS als Canada, maar dit jaar dus niet. Het KCB concludeert in het jaarverslag dat het lastig bleek bedrijven in 2012 vrij te houden van Tuta absoluta. Daardoor was er geen stabiel aanbod van tomaten voor Canada dat jaar.

Voor het derde opeenvolgende jaar worden aan paprika en tomaten, die naar de Verenigde Staten (VS) en Canada worden geëxporteerd, strenge eisen gesteld. Gegarandeerd moet zijn, dat de Afrikaanse Fruitmot (AFM) en de Tuta absoluta niet in te exporteren zendingen paprika en tomaten voorkomen. Daarom is voorgeschreven, dat het KCB op teeltbedrijven bedrijfsinspecties, de zogenaamde  monitoringen, uitvoert. Tevens moeten, voorafgaand aan de export, de te exporteren zendingen paprika en tomaten worden geïnspecteerd.

Een belangrijk deel van de controle van de vallen gebeurt via de telersverenigingen. Die zelfcontrole werd vorig jaar ingesteld. Ook toen deden drie telersverenigingen controles van de vallen. Daar is blijkbaar wel wat in gevonden. Sinds september 2012 mogen geen tomaten met groene delen meer geëxporteerd worden naar de VS. Dit heeft geen gevolgen gehad voor de exportvolumes van tomaten, stelt het KCB.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin