Doorgaan naar artikel

Siertelers moeten afzien van glasgroente

Glastuinders in het tuinbouwgebied Kloosterschuur in de gemeente Katwijk kunnen niet meer omschakelen naar glasgroente, omdat ze in de greenport Duin- en bollenstreek gevestigd zijn.

De Raad van State heeft bezwaren van de vereniging Glastuinbouwbedrijven Kloosterschuur tegen het verbod via het bestemmingsplan Trappenberg Kloosterschuur verworpen. De gemeente Katwijk heeft in het nieuwe bestemmingsplan de bestemming verengd van glastuinbouw naar sierteelt. De telers vrezen dat ze nu beknopt worden in de bedrijfsvoering en de verkoopbaarheid van hun bedrijven wordt aangetast.

De gemeenteraad stelt dat het glastuinbouwgebied behoort tot de greenport Duin- en Bollenstreek. In dit gebied bevinden zich vooral op de bloemensierteelt gerichte bedrijven, zoals kwekerijen, veiling, afzetorganisaties, exporteurs en veredelaars. Volgens de raad vormt de gespecialiseerde glastuinbouw samen met de bollenteelt en de vaste planten een elkaar versterkende sector. De schaarse ruimte binnen de regio voor de gespecialiseerde glastuinbouw dient dan ook behouden te blijven en te worden versterkt. De Raad van State oordeelt dat de gemeente die afweging juist heeft gemaakt, maar erkent dat daarbij de belangen van de afzonderlijke bedrijven worden geschaad.  Marcel van Vliet, voorzitter van de vereniging Glastuinbouwbedrijven Kloosterschuren, kon de uitspraak nog niet interpreteren. De gemeente Katwijk bevestigt de uitspraak van de Raad van State. Ook LTO Noord kon niet reageren.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin