Doorgaan naar artikel

Energiebedrijf wil in aardwarmte kassen stappen

Energiebedrijf E.on Benelux heeft een opsporingsvergunning voor aardwarmte in het gebied Rotterdam, maar ook Lansingerland, Zevenhuizen-Moerkapelle en Nieuwerkerk aan den Ijssel.

Daarmee is E.on het eerste energiebedrijf dat in de toekomst aardwarmte wil leveren aan glastuinbouwbedrijven, al houdt het zelf een slag om de arm. Wel stelde E.on in december dat met een warmteleveringsovereenkomst met Eneco de levering van warmte aan tuinders via het bestaande Roca-netwerk ook in de toekomst voortgezet kan worden. Die overeenkomst tussen honderd telers in de B-driehoek en E.on loopt tot 2015, maar lijkt te kunnen worden doorgezet met in de toekomst ook aardwarmte. Een E.on-woordvoerder: “Dat zou zeker een plus zijn, maar we moeten nog onderzoek doen om te kijken of we kunnen boren in de buurt van dat netwerk. Als het warmteverlies te groot is om het over het netwerk naar de telers te leiden, wordt het onzeker. Dat kan nog wat jaren duren. We hebben nu een opsporingsvergunning.”

Nu krijgen de tuinders 50 tot 100 procent van hun warmte van de Roca-centrale van E.on. “Alle tuinbouwbedrijven worden van voldoende warmte voorzien, maar E.on en Eneco kijken ook breder naar warmtewinning voor stadsverwarming. Dan ligt aardwarmte voor de hand”, laat het tuinbouwcluster weten uit Bergschenhoek, een energiesamenwerking van tuinders.

Verder zegt E.on dat het met een groep van 3 andere energiebedrijven de aanpak van aardwarmte in de regio Rotterdam samen wil oppakken. Het is onduidelijk of dat betekent dat de energiebedrijven dat willen benutten voor stadsverwarming of ook voor levering aan tuinders in andere streken rond Rotterdam. Volgende week komen de partijen gezamenlijk met de plannen naar buiten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin