830 bekeken

'Al het werk aan kant'

Rik Harmsma geniet van de gebruikelijke rust na de oogst van zijn blauwe bessen. "Na de oogst ruimen we alles meteen op zodat al het werk aan kant is", vertelt hij op zijn gemak tussen twee slokken koffie door.

"Er is altijd wat te doen, zoals het maaien van het gras tussen de rijen. Maar daar is geen haast meer bij. Met een week of wat beginnen we met de snoei. Daarvoor hoeft het blad nog niet per se van de struiken te zijn. We beginnen met Berkeley en Dixie, die van nature niet zo bossig groeien. Daardoor heb je ook met blad aan de struiken een redelijk overzicht.  Maar eerst schonen we de jonge aanplant op om de houtsnippers mooi over de stroken te verspreiden. Als die lage takken nog aan de struik zitten, blijven daar altijd houtsnippers achter steken."

"De uitval door de wintervorst blijft waarschijnlijk beperkt. Met name in het ras Liberty zag ik afgelopen voorjaar al wat takken die er na die strenge vorst van februari twijfelachtig bij stonden. Nu het groeiseizoen voorbij is, leggen die struiken waarschijnlijk toch het loodje."

Of registreer je om te kunnen reageren.