Doorgaan naar artikel

‘Zulke hagelschade zie je eens in de vier jaar’

De Onderlinge Fruittelers Hagelverzekering OFH schat dat de hagelbuien van zondagavond een buitengewoon schadebeeld opleveren.

Tot dusver hebben circa 60 telers een schademeldingen gedaan. Die meldingen liggen in een lijn van Tholen, westelijk Brabant richting Zaltbommel en het zuidelijke deel van het rivierengebied tot aan de Overbetuwe (omgeving Nijmegen).

OFH-woordvoerder Gert Jan van Dijk spreekt terneergeslagen fruittelers, die vlak voor de pluk hun oogst verloren zagen gaan. “Een dergelijke situatie maken we als verzekeringsmaatschappij in ons werkgebied niet jaarlijks mee, maar toch wel eens in de drie tot vier jaar. Het is voor de getroffen telers een lelijke streep door de rekening. De zorgen van de telers merk je door de telefoon heen.”

Het moment vlak voor de oogst en de heftigheid van de bui doet volgens Van Dijk denken aan de hagelschade bij Pukkelpop, in augustus 2011 in België, maar veel is nog onduidelijk. Hagelschade in fruit heeft een paar dagen tijd nodig om zich volledig op de vruchten te tonen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin