Fruit verhageld in Betuwe, Limburg en België

24-05 | |
Hagel maakte veel schade. - Foto: Misset
Hagel maakte veel schade. - Foto: Misset

De Onderlinge Fruittelers Hagelverzekering (OFH) heeft bijna 70 meldingen van hagelschade uit vooral Betuwe, maar ook Zuid-Limburg en België.

Dat meldt OFH op basis van inventarisatie en taxatie van deskundigen. De schade is groter, omdat een deel van de telers is niet verzekerd. De hagelschade ontstond donderdag 19 mei. Bedrijven zijn sindsdien bezocht door taxateurs.

Lees ook: Hagelstorm in Betuwe: ‘alsof het uit geweer kwam’

In een persbericht stelt OFH dat ‘hagel de fruitoogst vernietigt in de West- en Midden-Betuwe’. Tientallen fruitbedrijven zijn daar geconfronteerd met hagel, zware windstoten en hevige regenval. Uit dit gebied in de Betuwe kreeg OFH ruim 50 meldingen van leden. De zwaarst getroffen fruitbedrijven liggen vooral in Waardenburg, Ophemert, Meteren, Wadenoijen, Erichem en Lienden. Ook ontving de verzekeraar enkele schademeldingen uit Zuid-Limburg en 15 schademeldingen uit België.

Echte schade pas voor de oogst te bepalen

Taxateurs bezoeken de getroffen ondernemers, maar een echte taxatie gebeurt kort voor de oogst. Daardoor is de exacte schade nu niet vast te stellen, stelt OFH, maar deze loopt zeker in de ‘meerdere miljoenen euro’s’.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer