Doorgaan naar artikel

Fruit Security introduceert zwart hagelnet

Fruit Security Holland introduceert een zwart hagelnet met een hoge UV-bestendigheid en een levensduur van 25 jaar. Bijkomend voordeel is dat het zonnebrand voorkomt en de fruitrijping desgewenst kan vertragen.

Fruit Security geeft aan dat zijn zwarte hagelnet niet alleen qua kleur, maar ook qua chemische samenstelling verschilt van de gangbare kristall-hagelnetten. In Nederland is de gemiddelde UV-bestendigheid van toegepaste hagelnetten 80 KLY. Koolstof als UV-stabilisator vertraagt het verouderingsproces van hagelnetten tot 1.400 KLY. Gangbare kristall-hagelnetten hebben een levensduur van 10 jaar. De nieuwe chemische samenstelling met koolstof van het zwarte hagelnet verhoogt de levensduur tot maar liefst 25 jaar. De langere levensduur van het zwarte hagelnet levert fruittelers volgens Fruit Security een besparing op van € 20.000 tot € 25.000 per hectare. De maaswijdte van het zwarte hagelnet is 2,8 mm x 8,7 millimeter en het gewicht bedraagt 46-50 gram per m2.

Minder zonnebrand

De toepassing van het zwarte hagelnet is voor landen als Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk nieuw. In Oostenrijk en Italië zijn zwarte hagelnetten al wat langer in gebruik. De ervaring leert dat zwarte hagelnetten iets minder licht doorlatend zijn. Het zwarte hagelnet voorkomt daardoor beter zonnebrand, vooral bij appel, peer en abrikoos.

Meer oogstspreiding

Verder blijkt dat fruit onder het zwarte hagelnet uniformer kleurt wat een homogenere kwaliteit oplevert. Door de inzet van zwarte hagelnetten kan de rijping van fruit met gemiddeld vier dagen worden verlengd. Fruittelers kunnen zwarte hagelnetten daardoor inzetten om de fruitoogst iets uit te stellen en de inzet van oogstpersoneel meer te spreiden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin