Hagelstorm in Betuwe: ‘alsof het uit geweer kwam’

19-05 | |
Appels zijn snel 100 procent verhageld. - Foto: Misset
Appels zijn snel 100 procent verhageld. - Foto: Misset

Grote delen van de Betuwe zijn donderdag 19 mei getroffen door hagel en harde wind met grote schade tot gevolg.

Robert van Welie is fruitteler in Buren. Hij spreekt van forse schade op zijn bedrijf, maar ook in de regio. “Er is gigantische schade, hele percelen in Buren van de provinciale weg tot de Erichemse weg zijn getroffen. Tot aan Wadenoijen, Geldermalsen naar Zoelen en Lienden, in een brede band.”

Zelf heeft Van Welie percelen appels waar hij niets meer van verwacht. In vergelijking met de peren waren de vruchten zachter en groter. “Met peren kun je misschien nog wat, maar klasse 2 levert in een normaal perenjaar heel weinig op.” Van Welie is FruitMasterslid.

Appels zijn snel 100 procent verhageld. - Foto: Misset

Appels zijn snel 100 procent verhageld. – Foto: Misset

Tot donker spuiten

Fruitteler Bert den Haan uit Kerk Avezaat ziet ook grote schade in een zeer groot gebied van Meteren en Neerrijnen tot Ophemert. “Ook rond Tiel zijn telers getroffen die vorig jaar bij de windhoos al schade hadden. Rond de A15 is het compleet kapot in de appelpercelen.”

Den Haan zegt dat donderdagavond terwijl hij op zijn trekker een extra bespuiting uitvoert met fungicide. Den Haan is grotendeels verzekerd.

Bessen onder zonnepanelen zijn gevoelig voor wind. - Foto: Misset

Bessen onder zonnepanelen zijn gevoelig voor wind. – Foto: Misset

Zonnepanelen heel, bessen kapot

Teler Rini Kusters uit Wadenoijnen heeft dit jaar percelen bessen onder zonnepanelen. De schade is ook daar fors. “Het teeltsysteem houdt zich goed, maar er zit veel wind onder, 60 tot 70 procent van de bessen is weg. Dat is puur van de windschade. Takken zijn door elkaar geschud. Ik had geen windschermen vanwege de warmte, maar in Wadenooijen bij collega’s is alles weg.”

Hagelstenen in Buren. - Foto: Robert van Welie

Hagelstenen in Buren. – Foto: Robert van Welie
Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer