Doorgaan naar artikel

Rechter geeft Faunafonds gelijk in schadezaak

Het Faunafonds heeft een juiste schade-afwikkeling gehanteerd bij een perenteler met vraatschade door vogels (lijsters en mezen).

Dat oordeelt de Rechtbank Midden Nederland in een uitspraak. De teler is het niet eens met de vastgestelde omvang van de schade. De teler stelde peren te hebben moeten bijkopen om aan zijn verplichtingen te voldoen. Hij betaalde daarvoor 61 cent per kilo, maar in de schadeberekening gaat het Faunafonds uit van een kiloprijs van 52 cent. Verder telde het Faunafonds de peren die aangepikt aan de boom hingen, maar waren al veel peren van de boom gevallen bij de taxatie. De teler claimt dat een invasie van mezen en lijsters tot veel schade heeft geleid. Hij verwees daarbij ook naar schade bij buurtbedrijven, maar de rechtbank oordeelt dat het Faunafonds zorgvuldig handelde en ook de teler een korting van vijf procent mocht opleggen vanwege het onvoldoende maatregelen treffen tegen de vraatschade.

Het Faunafonds schat de schade op bijna 1.500 euro. Te laag volgens de teler die DLV een taxatie liet doen. De rechtbank nam dat oordeel van DLV niet over.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin