Doorgaan naar artikel

NSure introduceert bewaartest voor aardbeiplanten

Laboratorium Nsure in Wageningen heeft de StoreNSure Strawberry-test ontwikkeld waarmee objectief bepaald kan worden of een partij aardbeiplanten fysiologisch gezien klaar is voor de bewaring in de koelcel. Tot nu toe gebeurt die inschatting op het oog aan de hand van uiterlijke plantkenmerken.

Volgens Nsure is aan de buitenkant van planten niet te zien of planten in november/december al voldoende koude hebben gehad. Als dat niet het geval is, kan dat na bewaring ten koste gaan van de productie.

Op gen-niveau – in de cellen van de plant – is wel te zien of een moederplant voldoende winterhard is. Dat gebeurt met het sap uit de groeipunten van aardbeiplanten, voorafgaand aan de bewaring.

De analyse van een monster van 25 planten gebeurt bij Nsure in Wageningen, de uitslag is twee werkdagen later beschikbaar. De test bestaat vooralsnog alleen nog voor het ras Elsanta. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een vergelijkbare test voor onder andere rassen zoals Sonata, Fleurette en Flair.

In de printuitgave van Groenten & Fruit van deze week staat een uitgebreid artikel over de bewaargeschiktheidstest. Nsure introduceert de test vrijdag 4 september tijdens de Nationale Aardbeidemodag bij maatschap Vermeeren in Rijsbergen.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin